Ζουν ανάμεσα μας.

Ζουν ανάμεσα μας.

Είναι εκείνη η μητέρα ενός φίλου μας που θέλει να ελέγχει πλήρως τη ζωή του παρόλο που έφτασε 30 χρονών. Είναι η μητέρα που θεωρεί πως εκείνη έχει δίκιο σε όλα. Η μητέρα που προσπαθεί να επιβάλλει με κάθε τρόπο τις απόψεις της. Η φωτογράφος Anna Padchenko κατάφερε να αποθανατίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους τύπους των μαμάδων που συχνά συναντάμε στη ζωή μας και που με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, θέλοντας και μη, πνίγουν αντί να ελευθερώσουν τα παιδιά τους.

 

Το χαρακτηριστικό της Ελληνίδα μάνας αποτυπώνεται σε μία φωτογραφία που ουσιαστικά αποδεικνύει πως αρνείται να καταλάβει πως το παιδί της έχει μεγαλώσει. Πιο συνηθισμένο είναι το φαινόμενο στους άντρες, που ό,τι λέει και ό,τι θέλει η μαμά το κάνουν. Όχι ότι δεν το συναντάμε και σε γυναίκες που έχουν φτάσει σε ηλικία σαράντα ετών και ζουν με τη μαμά τους(!).

 

Η μητέρα-απωθημένο η οποία όσα δεν κατάφερε η ίδια να κάνει ή να πετύχει στη ζωή της τα αντανακλά και τα επιδιώκει μέσω του παιδιού της. Συχνά, αυτά που θέλουν κάποια παιδιά είναι αυτά που ονειρεύονται οι μαμάδες τους να γίνουν.

 

Η μητέρα που δεν σέβεται την προσωπική ζωή του παιδιού της. Που εισχωρεί στη ζωή του και θέλει να μαθαίνει τα πάντα με κάθε τρόπο και κόστος.

 

Η μητέρα που χρησιμοποιεί το παιδί της ως μαριονέτα. Που του έχει στερήσει την προσωπική βούληση και ποδηγετεί κάθε του επιθυμία.

 

Η υπερπροστατευτική μαμά, που δημιουργεί παιδιά άβουλα, χωρίς καμία διάθεση να αποφασίσουν μόνα τους για τη ζωή τους, μα γνωρίσουν τον κόσμο και μόνα τους να πορευτούν, να προφυλαχθούν, να αντιδράσουν.

 
 

Δυστυχώς, ένα είδος μαμάς που το έχω δει σε πολλούς γνωστούς μου, στην πολυκατοικία μου, στη δουλειά μου είναι η μαμά εκείνη που θεωρεί πως μέχρι να πεθάνει το παιδί της έχει το χρέος να είναι δίπλα της και να καλύπτει κάθε της επιθυμία. Κάθε φορά που βλέπω ανθρώπους μόνους και δίπλα τη μαμά, υποπτεύομαι πως η μαμά είναι και θα είναι πάντα το τροχοπέδη για την εξέλιξη της προσωπικής τους ζωής.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...