Τα δόντια τους και τα μάτια σας.

Τα δόντια τους και τα μάτια σας.

Πρόσφατα πήγα σε ένα event που σχετιζόταν με μία σειρά οδοντόκρεμας, στο οποίο είχαν καλέσει μία επιστήμονα εξαιρετική να μιλήσει γενικά για τα δόντια. Οι πληροφορίες που άντλησα ήταν σημαντικές, παρόλο που γνώριζα πολλά πράγματα για τα δόντια καθώς θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό που έχουμε χρέος να φροντίζουμε. Παράλληλα, την κόρη μου προληπτικά την έχω πάει σε παιδοδοντίατρο, από μικρή ηλικία, γεγονός που όταν το έλεγα, κάποιοι με κοιτούσαν με μεγάλη απορία.

Τα δόντια είναι ο καθρέπτης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν κάτι δεν λειτουργεί ομαλά στον οργανισμός μας κατά πάσα περίπτωση θα αποτυπωθεί και στα δόντια. Οι καρδιοπαθείς ή οι άνθρωποι με σάκχαρο έχουν χρέος να φροντίζουν πολύ περισσότερο τα δόντια τους, ενώ έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες που περιμένουν παιδί και έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας στα δόντια, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην κύηση, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και αποβολή.

 
 

Έτσι, τα δόντια είναι ο δείκτης υγείας και για τα παιδιά μας. Από πολύ μικρά πρέπει να τα πηγαίνουμε στο γιατρό, με στόχο την πρόληψη, δηλαδή να συμβάλλουμε ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον. Η παρωχημένη άποψη, δεν πειράζει, το παιδί θα αλλάξει δόντια έτσι και αλλιώς σε κάποια ηλικία, εκτός από ανόητη είναι και επικίνδυνη, καθώς ο παιδοδοντίατρος θα συμβάλλει στο να εντυπώσει τυχόν προβλήματα, θα αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση, θα σας πει με βάση την κατάσταση των δοντιών του παιδιού αν πρέπει να αποφεύγει κάποιες τροφές και θα προτείνει ότι θεωρεί καλύτερο εν γένει για τη μελλοντική στοματική του κοιλότητα.

Τα δοντάκια τους λοιπόν και τα μάτια μας, συχνά θεωρούμε πως ο οδοντίατρος είναι πολυτέλεια είτε μας αρέσει όμως είτε όχι είναι ανάγκη!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...