Φυσιολογικός Τοκετός VS Καισαρική Τομή

Φυσιολογικός Τοκετός VS Καισαρική Τομή

Το μόνο σίγουρο είναι πως το ερώτημα που τίθεται στον τίτλο του άρθρου μας δεν αφορά και δεν πρέπει να αφορά σε επιλογή αλλά σε υπαρκτή ανάγκη και μόνο...

Αν ανήκετε σε εκείνο το μικρό ποσοστό γυναικών που επιθυμούν από επιλογή να γεννήσουν με καισαρική τομή, πιστεύοντας πως έτσι θα γλιτώσουν τους πόνους της γέννας, ή αν ανήκετε σε εκείνο το μεγάλο ποσοστό των γυναικών που πιέζονται από το μαιευτήρα τους να προχωρήσουν σε ενα χειρουργείο για λόγους που σήμερα πια δεν αποτελούν ενδείξεις υποχρεωτικής καισαρικής τομής (όπως προϋπάρχουσα καισ/κή τομή, υψηλή μυωπία, πιθανή περιτύλιξη λώρου, ισχιακή θέση εμβρύου, μεγάλο βάρος του κλπ), τότε διαβάστε και τα παρακάτω και ξεκίνηστε εκ νέου μία έρευνα των εναλλακτικών που έχετε για τον τοκετό σας.

Έχοντας πλέον στο ενεργητικό μου μία καισαρική τομή που έκανα στο πρωτο μου παιδί (πριν 2,5 χρόνια) και εναν φυσιολογικό τοκετό που έζησα πριν λίγες ημέρες, γεννώντας το δεύτερο παιδί μου θα αναφέρω μόνο ελάχιστες από τις βασικές διαφορές που βίωσα και βιώνω μεταξύ των συνεπειών και των επιπτώσεων του χειρουργείου της καισαρικής τομής και του κολπικου τοκετού.

Α. Μετά την καισαρική τομή:

  • Ανέβηκα στο δωμάτιο νοσηλείας μετά από ώρες και παρέμεινα καλωδιομένη με ορούς κλπ μη μπορώντας ούτε στο ελάχιστο να κινηθώ, να σηκωθώ ή να σηκώσω το μωρό μόνη μου.

  • Παρόλο που ζητούσα, προσπάθησα και μου έβαζαν και είχα από την πρώτη στιγμή και συνεχώς το μωρό μου στο στήθος... η γαλουχία μου δεν ήρθε ποτέ και τελικά αναγκάστηκα κ μπήκα σε διαδικασία επανάγαλακτισμού με πρωτόκολλα αντλήσεων κλπ για να καταφέρω να θηλασω.

  • Την επόμενη πια ημέρα για να πετύχουν να με σηκώσουν και να κινηθω - πάω τουαλέτα κλπ... οι φωνές μου από τον πόνο εφτασαν μέχρι τον πιο ψηλό όροφο του μαιευτηρίου.

  • Γυρισα σπίτι μου, τέσσερεις ημέρες μετά και οι πόνοι μου από το χειρουργείο παρέμεναν αφόρητοι για όλο τον πρώτο μήνα που ακολούθησε. Ακόμα και στο σπίτι μου δεν μπορούσα να αυτοεξυπηρετηθώ... Ζητούσα βοήθεια για να κάθισω, να σηκωθω, να ξαπλώσω στον καναπέ η το κρεβάτι μου. Βοήθεια ακόμα και για να πάρω αγκαλιά η να αφήσω το μωρό μου. Όλη αυτή η δύσκολη εμπειρία με έκανε να κλαίω καθημερινά, χωρίς λόγο απαραίτητα, για πολλες - πολλες ημέρες μετά....
 
 

Β. Μετά τον φυσιολογικό τοκετό:

  • Μπόρεσα και πήρα αμέσως και στην ανανηψη το μωρό μου αγκαλιά. Μόνη μου, χωρίς καλώδια και πόνους, το βόλεψα και το τακτοποίησα πάνω μου, όπως ήθελα/ε. Μεταφέρθηκα πολύ σύντομα στο δωμάτιο νοσηλείας και στο κρεβάτι μου, όπου όμως παρέμεινα αμέσως καθιστή και έφαγα κανονικά το πρώτο μου γεύμα μετά την κούραση της γέννας.

  • Ή γαλουχία μου ενεργοποιήθηκε αμέσως και το πρωτόγαλα μου έκανε την εμφάνιση του ακόμα και απο το στάδιο των εξωθήσεων του τοκετού, οπότε και ξεπρόβαλαν οι πρώτες σταγόνες γάλα. Το μωρό μου δεν ηταν νωθρό και αμέσως έπιασε σωστά και θήλασε ενεργά.

  • Μέσα σε δύο ώρες από τον τοκετό... Είχα ήδη καθίσει, φάει, σηκωθεί, κάνει μπάνιο. Σήκωνα και άφηνα το μωρό μου οπότε και όπως ήθελα, χωρίς ανάγκη βοηθείας.

  • Γύρισα σπίτι μου, μόλις δύο ημέρες μετά το φυσιολογικό τοκετό μου και έχοντας πλέον δυο παιδιά και περισσότερες υποχρεώσεις - αρμοδιότητες. Και όμως, από την πρώτη στιγμή έχω επιστρέψει σε όλες μου τις προ γέννας δραστηριότητες με αντοχές, διάθεση και δυνάμεις.

Κλείνοντας, ένα είναι σίγουρο...

Η φύση είναι σοφή και γνωρίζει τι χρειάζεται για να είμαστε όλοι καλά...

Ας της επιτρέψουμε να μας το διδάξει και σε αυτή τη φάση της ζωής μας.

Όσο είναι στο χέρι μας! Ας μην επιτρέπουμε την παραβίαση της φύση μας.

Ή καισαρική τομή είναι ένα ακόμα χειρουργείο με πιθανές επιπλοκές, παρενέργειες και πόνους που απαιτούν χρόνο για να επουλωθούν. Μην υποβάλλεται τον εαυτό σας σε αυτή τη διαδικασία χωρίς λόγο...

Ο φυσιολογικός τοκετός απαιτεί να πονεσουμε κάποιες στιγμές, αλλά μας κάνει να τα ξεχνάμε όλα αμέσως μετά και οριστικά. Άλλωστε, υπάρχουν και οι προσφερόμενες αναισθησίες που μπορούν να μηδενίσουν πλέον κάθε αίσθηση πόνου ακόμα και σε έναν κολπικό τοκετό, αν αυτό είναι το ζητούμενο σας...

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...