Μάθε παιδί μου… υπολογιστή…

Μάθε παιδί μου… υπολογιστή…

Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται οι φωνές που κάνουν λόγο για τις δυσάρεστες συνέπειες του υπολογιστή στα παιδιά, καθώς αλλοιώνει τη γλωσσική τους ικανότητα, κρίνεται κάποιες φορές επικίνδυνος αφού στο διαδίκτυο συχνά τα παιδιά μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με ύποπτες ιστοσελίδες και με άτομα τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν με τη λογική της πλαστοπροσωπίας, αφού είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που διατείνονται, να εθιστούν ή να παρουσιάζουν πολύ περισσότερα προσωπικά δεδομένα από όσα πρέπει.

Όμως ο υπολογιστής και το διαδίκτυο σε μία εποχή που τα τεχνολογικά επιτεύγματα εξελίσσονται δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως μία απειλή για τα παιδιά, αυτό αποτελεί μία μονομερή προσέγγιση, από την άλλη και οι γονείς δεν πρέπει εξίσου να αφήνουν αφειδώς τα παιδιά να περιηγούνται στον κυβερνοχώρο χωρίς έλεγχο. Πλέον, το διαδίκτυο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους κοινωνικοποίησης, ενημέρωσης και απασχόλησης για εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι ο χώρος σον οποίο μπορεί να ανθήσει η δημιουργία, η εργασία, η επαφή, η ψυχαγωγία, κυρίως όμως η γνώση, και σαφέστατα πια ένα παιδί που δεν ξέρει να χειρίζεται τον υπολογιστή και το διαδίκτυο μπορεί να θεωρηθεί τεχνολογικά αναλφάβητο.

 
 

Το μάθε παιδί μου υπολογιστή, κρίνεται πια επιτακτική ανάγκη, μόνο τότε το παιδί θα μπορέσει να αποκτήσει εφόδια σημαντικά για την εξέλιξη του, αρκεί πρώτα να έχει σαφή ενημέρωση για τους κινδύνους που κρύβει και όταν μπορεί να ελέγξει τον τρόπο και τον χρόνο που διαθέτει σε αυτόν. Το διαδίκτυο είναι το πιο δημοκρατικό μέσο και στον αντίποδα όσων διατείνονται πως είναι επικίνδυνο για τα παιδιά απαντάμε πως τίποτα δεν μπορεί να κριθεί επικίνδυνο, πόσο μάλλον ένα τόσο σημαντικό εργαλείο γνώσης, αν έχει υπάρξει πριν σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...