Αυτοεκτίμηση: η μαγική λέξη

Αυτοεκτίμηση: η μαγική λέξη

"Οι γονείς χρειάζεται να γεμίσουν τον κουβά της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού τόσο πολύ που όλος ο υπόλοιπος κόσμος να μην μπορεί να κάνει αρκετές τρύπες ώστε να τον αδειάσει."

Alvin Price 

Μία ρήση που πραγματικά κρύβει μία εξίσου από τις μεγαλύτερες αλήθειες. Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, γεμάτο ανταγωνισμό, γεμάτο δυσκολίες, τα παιδιά μας έχουμε χρέος να τα έχουμε εξοπλίσει με αυτοεκτίμηση και θάρρος, ώστε να αντιμετωπίζουν νοητικά και συναισθηματικά τις δυσκολίες της ζωής. Τα παιδιά μας πρέπει να νιώθουν συναισθηματικά γεμάτα και έτοιμα να κατακτήσουν τη ζωή. Έτσι, κρίνεται σημαντικό να κάνουμε σε εκείνα "ενέσεις αυτοεκτίμησης". Αρχικά, πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο που τα κριτικάρουμε, όταν κάνουν κάτι. Φράσεις απαξιωτικές προς το πρόσωπό τους, ακόμα και αν λέγονται υπό μορφή αστεϊσμού, δεν επιτρέπονται. Η κριτική μας πρέπει να είναι εμπεριστατωμένη και να συμβάλλει ώστε να γίνει καλύτερο, χωρίς όμως να νιώθει μειονεκτικά. Παράλληλα στον αντίποδα, όταν επιτυγχάνουν έναν στόχο δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να ξεχνάμε την επιβράβευση και τον έπαινο. Τους δίνουμε κίνητρο να συνεχίσουν.

 
 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως τα παιδιά μας δεν πρέπει να τα μάθουμε να στοχεύουν στη μετριότητα, είναι καλό να βάζουν υψηλούς στόχους, ανεξάρτητα αν θα τα καταφέρουν ή όχι.

Τέλος, αυτοεκτίμηση έχει ένα παιδί που έχει δεχτεί αγάπη, αγάπη που του την έχουμε δείξει με κάθε τρόπο και συμπαράσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμείς θα επιλύουμε τα προβλήματα τους αλλά θα είμαστε πάντα εκεί για να τα διευκολύνουμε να το κάνουν.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...