Μήπως ευθύνομαι εγώ;

Μήπως ευθύνομαι εγώ;

Συχνά υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Οι πρώτοι κατηγορούν τους δεύτερους όμως, αν υπάρχει κάποιος που λόγω ηλικίας και πείρας πρέπει αρχικά να εξετάσει τη στάση του είναι ο γονιός. Τα τελευταία χρόνια το άγχος, η οικονομική κρίση, τα αδιέξοδα έχουν δυσχεράνει αρκετά και τις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους τους, καθώς η όλη κατάσταση τους έχει δημιουργήσει περίσσιο άγχος και νευρικότητα, με αποτέλεσμα αυτό να μεταφέρεται και στα παιδιά. Τα παιδιά από την άλλη απορροφούν όλη αυτή την κατάσταση και απομακρύνονται, καθώς οι γονείς πια συχνά είναι νευρικοί και δεν ενδείκνυνται για συνομιλία.

Μήπως να αλλάξουμε στάση;

 
 

Επίσης πολύ συχνά οι γονείς αφιερώνουν χρόνο στο παιδί τους, όταν τους περισσεύει, ενδιάμεσα από τη δουλειά και τις πάμπολλες υποχρεώσεις. Έτσι, τα παιδιά το αντιλαμβάνονται αυτό και συχνά νιώθουν παραμελημένα.

Σε μία άλλη κατηγορία ανήκουν οι γονείς δικαστές, βομβαρδίζουν με τόσες ερωτήσεις τα παιδιά τους και τα διακόπτουν τόσο συχνά, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μην ανοίγονται. Μήπως έφτασε η ώρα να γίνουμε ως γονείς και καλοί ακροατές;

Τέλος, πολύ συχνά θέλοντας να δώσουμε συμβουλές, βομβαρδίζουμε τα παιδιά μας με πρέπει και συμβουλές, κάτι που για τα ίδια είναι αφόρητο. Μέσω της συζήτησης και μίας πιο εναλλακτικής προσέγγισης το παιδί θα αφομοιώσει τη σωστή γνώση και θα την μετουσιώσει σε πράξη. Είμαστε συμπαραστάτες τους στη ζωή αλλά πρέπει να το κάνουμε με το σωστό τρόπο.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...