Μία φωτογραφία πολλές αντιδράσεις.

Μία φωτογραφία πολλές αντιδράσεις.

Αυτή είναι μια φωτογραφία που κυκλοφορεί ευρέως στα διαδικτυακά μέσα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς, για πολλούς, ενώ μία τάξη παιδιών βρίσκεται μπροστά σε ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης, σε ένα αριστούργημα της ανθρώπινης διάνοιας, παρόλα αυτά ασχολείται με τα κινητά τηλέφωνα.

Ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά πια γεννιούνται μέσα στην τεχνολογία η οποία αποτελεί προέκταση της ζωής τους. Για να μπορέσουν να αγαπήσουν κάθε μορφή τέχνης αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω της αλληλεπίδρασης του άμεσου περιβάλλοντος και της βιωματικής μάθησης στο σχολείο. Δεν γίνεται, είναι πρακτικά αδύνατο, ένα παιδί, που σπανίως με τους γονείς του επισκέπτεται μουσεία και μνημεία, συναυλιακούς χώρους και γκαλερί, ξαφνικά να αγαπήσει την Τέχνη. Από την άλλη το σχολείο οργανώνει αντίστοιχες επισκέψεις με τον πιο επιδερμικό τρόπο όμως, έτσι δεν είναι λογικό να μας απογοητεύει αυτό το αποτέλεσμα, να ασχολούνται τα παιδιά με άλλα πράγματα, να χαζεύουν στα κινητά τους, κάτι που ουσιαστικά το έχουμε δημιουργήσει εμείς.

 

Για να μπορέσει η τέχνη και η κουλτούρα να γίνει πιο προσιτή στα παιδιά απαιτείται άμεσα ένα πιο δημιουργικό, εξελιγμένο μοντέλο εκπαίδευσης τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον όσο και από το σχολείο αλλά και συνολικά είναι αναγκαίος ένας εκσυγχρονισμός όλων εκείνων των φορέων που μπορούν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τη γνήσια τέχνη.

Για να γίνει πια το μουσείο πιο ελκυστικό απαιτείται και κρίνεται απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν εξίσου κατά μουσεία ώστε να είναι πιο ελκυστικά στα παιδιά. Να τους δίνει κίνητρο για μάθηση, κίνητρο για το ωραίο… άρα κίνητρο και για τη ζωή…

Σκεφτείτε το...

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...