Ηθική νοημοσύνη

Ηθική νοημοσύνη

Μέχρι τα παιδιά να πάνε στο σχολείο συνήθως οι γονείς κάνουν το παν για να διδάξουν στα δικά τους ηθικές αρχές και κανόνες και συχνά, όταν βλέπουν ότι κάτι δεν το κάνουν σωστά, με συμβουλές και νουθεσίες προσπαθούν να τα οδηγήσουν στο "σωστό δρόμο". Όμως, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν η ανάγκη για επαγγελματική αποκατάσταση και εξασφάλιση του μέλλοντος τους, συχνά οδηγεί τους γονείς - και δικαίως θα έλεγε κανείς - στο να κάνουν το παν ώστε να τα βοηθήσουν για το μαθησιακό τους και επαγγελματικό τους μέλλον, παραμερίζοντας το κομμάτι των κανόνων και της ηθικής.

Τουλάχιστον εκείνης της ηθικής που είναι εν γένει αποδεκτή από την κοινωνία και έχει να κάνει με την υπευθυνότητα, την τιμιότητα, δικαιοσύνη, το σεβασμό, την άμιλλα, την ισότητα. Παράλληλα ζώντας σε μία εποχή που ο ατομικισμός κυριαρχεί και που η αναγωγή του προσωπικού συμφέροντος σε ύψιστη αξία θεωρείται δεδομένη, κρίνεται πια απαραίτητο, ίσως περισσότερο από ποτέ, να δώσουμε έμφαση και στην ηθική διάπλαση των παιδιών μας.

 
 

Παλαιότερα αυτό το ρόλο τον έπαιζαν από κοινού τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο. Πλέον, δεν υπάρχει αντίβαρο ώστε τα παιδιά να θωρακίσουν την προσωπικότητά τους με σημαντικές αξίες και να διδάσκονται να σέβονται την ανθρώπινη προσωπικότητα ως αυθύπαρκτη, είτε μέσω του σχολείου είτε της οικογένειας. Αυτή πια, έχει χρέος στις δύσκολες εποχές που ζούμε να ενθαρρύνει το παιδί προκειμένου να διαμορφώσει το δικό του αξιακό κώδικα ως απόσταγμα της οικογενειακής αγωγής του.

Η ηθική σε μία εποχή που έχει παραμεριστεί από κάθε πλευρά, είναι το ζητούμενο. Όλα έχουν ένα ηθικό δίδαγμα, αρκεί να μπορέσεις να το βρεις,

Λιούις Κάρολ (Η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»)

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...