Mom on a budget: Πως να εξοικονομήσεις χρήματα, χωρίς να λείψει τίποτα

Mom on a budget: Πως να εξοικονομήσεις χρήματα, χωρίς να λείψει τίποτα

Είτε είσαι single parent, είτε θέλεις να γίνεις μια stay at home mom για να απολαύσεις τα οφέλη της μητρότητας, είτε απλά είσαι on a budget, ως Ελληνίδα μάνα που ζει και μεγαλώνει τα παιδιά της εν μέσω κρίσης, αυτά τα tips πρέπει να τα διαβάσεις.

Όταν ζούμε σε μια εποχή που ένα παιδί χρειάζεται μόνο του σχεδόν ένα μισθό για τα απαραίτητα και για να καλυφθούν οι βασικές του ανάγκες, το να σπαταλάμε χρήματα που με λίγη προσπάθεια μπορούμε να εξοικονομήσουμε, φαίνεται πλέον πραγματικά παράλογο. Η ενδυμασία του, η διασκέδαση του, ακόμα και η διατροφή του μπορούν να καλυφθούν με λιγότερα έξοδα και χωρίς να θυσιάζεις την ποιότητα αυτών που του προσφέρεις.

1. Diy

Όσες φορές και να το πω, όσα άρθρα και να γράψω ή να διαβάσω, νομίζω δεν θα ‘ναι ποτέ αρκετά, για να αριθμήσουν τα άπειρα diy που μπορούμε να κάνουμε για το σπίτι μας. Σε αυτή την περίπτωση, το ίντερνετ πρέπει να γίνει ο καλύτερος σου φίλος. Θέλεις να αγοράσεις κάτι; Πριν το αγοράσεις, γκούγκλαρέ το. Μπορεί κάποιος να έχει βρει ένα πραγματικά πρωτότυπο τρόπο για να το φτιάξει και να σε εμπνεύσει. Για τη διακόσμηση παιδικών δωματίων συγκεκριμένα, υπάρχουν αναρίθμητα diy να σε βοηθήσουν. Θα το διασκεδάσεις και θα εξοικονομήσεις και χρήματα.

2. Work at home

Εάν δεν βρίσκεις δουλειά ή αν από προσωπική επιλογή σου είσαι stay at home mom, σκέψου την πιθανότητα να ψάξεις μια δουλειά που μπορείς να κάνεις από το σπίτι. Ακόμη, η δημιουργία ενός εξειδικευμένου blog πάνω σε κάτι που αγαπάς και γνωρίζεις καλά, θα γεμίζει τις ελεύθερες ώρες σου και μπορεί να σου αποφέρει και χρήματα.

3. Φαγητό από το σπίτι

Στο πάρκο και στο σχολείο. Το να του δίνεις λεφτά να φάει κάτι έξω, επειδή βαριέσαι να μαγειρέψεις, πλέον δεν δικαιολογείται. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά για λόγους ποιότητας διατροφής κυρίως.

4. Αγόρασε μεγαλύτερα ρούχα

Ένα κόλπο που γνωρίζουν οι περισσότερες μητέρες για να εξοικονομήσουν χρήματα όσον αφορά την ένδυση και την υπόδηση, είναι να αγοράζουν ρούχα και παπούτσια, ένα και δύο νούμερα μεγαλύτερα. Έτσι, δεν αναγκάζεσαι να αγοράζεις καινούρια ρούχα κάθε μήνα. Τα παιδιά αναπτύσσονται με τέτοιο ρυθμό, που αν αγοράζαμε συνεχώς ρούχα στο ακριβές μέγεθός τους, θα θέλαμε μια περιουσία.

5. Αντάλλαξε ρούχα και παιχνίδια με άλλες μαμάδες

Εάν κάνεις παρέα με άλλες μαμάδες, είναι πολύ πιθανόν τα παιδιά τους όπως και τα παιδιά σου να έχουν βαρεθεί το σωρό από παιχνίδια, που έχεις στοιβάξει μες στην ντουλάπα. Όπως επίσης πολύ πιθανόν είναι κάποια από αυτές να έχει ένα μεγαλύτερο παιδί και εσύ ένα μικρότερο και να τις περισσεύουν ρούχα από όταν το παιδάκι της ήταν ακόμη μωρό. Οργάνωσε ένα trade πάρτι και ανταλλάξτε ρούχα και παιχνίδια που σαπίζουν μέσα στις ντουλάπες σας.

6. Διασκέδαση σε πάρκα και σε σπίτια

Η κορούλα σου θέλει πάση θυσία να δει την συμμαθήτριά της; Οργάνωσε μια βόλτα σε ένα πάρκο ή στο σπίτι σου, όπου και πιο ασφαλή θα είναι αλλά θα μπορείς να τους φτιάξεις και κάτι να φάνε.

7. Diy δώρα γενεθλίων

Επαναλαμβάνω και ας επαναλαμβάνομαι. Do it yourself. Στο σπίτι θα υπάρχουν άπειρα υλικά τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μαζί με το παιδάκι σας ένα δώρο γενεθλίων και μια ευχετήρια κάρτα για το συμμαθητή και τη συμμαθήτρια του.

8. Δανείσου βιβλία

Πριν αγοράσεις οποιοδήποτε βιβλίο που χρειάζεται να διαβάσει, εγγράψου σε μια τοπική βιβλιοθήκη και τσέκαρε αν διατίθεται για δανεισμό.

9. Καθαριότητα με σόδα και ξύδι

Ένα άλλο μέρος από το οποίο μπορείς να γλιτώσεις πολλά χρήματα και να αποφύγεις τα βλαβερά χημικά και τις μυρωδιές τους, είναι το σπίτι σου και η καθαριότητά του. Στο ίντερνετ θα βρεις άπειρα άρθρα για το τι μπορείς να καθαρίσεις με λίγη σόδα μαγειρικής και λίγο ξύδι.

10. Κουμπαράς

Αποταμίευσε. Ακόμα και σήμερα έχουμε την τάση να σπαταλάμε κέρματα και να τα χάνουμε από δω κι από κει. Αγόρασε ένα κουμπαρά και μάζευε τα ψιλά που βρίσκεις στις τσέπες σου. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, άνοιξέ τον και θα δεις πως είναι πολύ πιθανόν να έχεις μαζέψει παραπάνω από τα χρήματα που χρειάζεται το παιδί σου για να πάει αυτήν την πολυπόθητη σχολική εκδρομή.

11. Ψώνιζε από προσφορές

Ψώνιζε από προσφορές και ψώνιζε μαζικά αυτά που είσαι σίγουρη πως θα καταναλωθούν. Πάνες και κρέμες, μπορούν να αποθηκευθούν στα ντουλάπια και αγοράζοντας πολλαπλές συσκευασίες όταν τα βρίσκεις σε προσφορά, εξοικονομείς χρήματα και δεν ξεμένεις ποτέ!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...