Σεβασμός στη θάλασσα

Σεβασμός στη θάλασσα

Το καλοκαίρι ήρθε. Ήλιος, θάλασσα, διακοπές, παραλία, κουβαδάκια και όλο τον υπόλοιπο συρφετό που κουβαλάμε ως ελληνική οικογένεια στην παραλία.

Και βέβαια, απαραίτητα, μπρατσάκια για τα μικρά παιδιά. Και όλα μια χαρά. Ας τσαλαβουτάνε τα παιδιά στην θάλασσα όσο θέλουν είμαστε ήσυχοι αφού φορούν τα μπρατσάκια και μπορούμε εμείς να απολαύσουμε την καφεδάρα μας ξαπλωμένοι. Και βεβαία συχνά πυκνά ακούς:

"Μανωλάκη γύρνα πίσω, όχι στα βαθιά, θα πνιγείς".

Και στην συνέχεια τσαλαβούτημα, κυρίως της μαμάς, στη θάλασσα με χάρη δεινού κολυμβητή για να βγάλει τον Μανωλάκη στα ρηχά που δεν υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί.

Υποθέτω όμως ότι έστω και σαν εγκυκλοπαιδική πληροφορία είναι γνωστό πως οι περισσότεροι πνιγμοί γίνονται στα ρηχά εκεί που επιτρέπουμε εμείς να παίζουν τα παιδιά. Και ο λόγος πολύ απλός. Χάνουν λίγο την ισορροπία τους πέφτουν στο νερό και εμείς υπάρχει περίπτωση να έχουμε γυρίσει το κεφάλι – ένα δευτερόλεπτο όχι παραπάνω – και το κακό έχει έρθει.

 
 

Κατ’ εμέ δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε φόβο για την θάλασσα αλλά πρέπει να μάθουμε να την σεβόμαστε. Φυσικά τον φόβο πρέπει να τον αποβάλλουμε πρώτα εμείς οι γονείς. Αλλά αν αντιμετωπίζεις την θάλασσα σαν κάτι κακό και μόνο σαν επικίνδυνο επειδή εσύ αγαπητέ γονιέ δεν έμαθες ποτέ σου να κολυμπάς, δεν σου φταίει το παιδί να του εμπνεύσεις τον ίδιο φόβο. Και ο φόβος ξαναλέω προέρχεται κυρίως από το ότι δεν ξέρουμε να κολυμπάμε. Και όταν δεν ξέρουμε κάτι, απλά το φοβόμαστε. Και ειδικά σε μια χώρα που είναι περιτριγυρισμένη από θάλασσα καταντάει και γελοίο να μην ξέρουμε να κολυμπάμε και να φοβίζουμε και τους άλλους να μην το κάνουν.

Ναι η θάλασσα μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν την σεβαστείς. Υστερίες όμως δεν χωράνε!

Να μάθουμε να την χαιρόμαστε, να παίζουμε και να κολυμπάμε με ασφάλεια και με σεβασμό προς την θάλασσα.

Καλός ο καφές που θέλουμε και εμείς να απολαύσουμε αλλά πάντα τα μάτια μας καρφωμένα πάνω στα παιδιά.

Καλά τσαλαβουτήματα!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...