Δώσε μου λίγο σημασία

Δώσε μου λίγο σημασία

Τα παιδιά πολλές φορές αλλάζουν συμπεριφορά ξαφνικά. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκρήξεις θυμού, επικίνδυνες σκανταλιές και εντάσεις εντός σπιτιού. Η μαμά δεν αντέχει να μιλάει και να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια και κάπου εκεί φτάνει να ξεπεράσει τα όρια της. Η υπομονή της εξαντλήθηκε… Άνθρωπος είναι και η μαμά μη το ξεχνάς!

Πάνω κάτω το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα σπίτια όπου υπάρχουν παιδιά… Περνούν και εκείνα τις "φάσεις" τους και πολλές φορές απλά η μαμά "νομίζει" πως το παιδί της απλά δεν την ακούει, είναι πολύ ζωηρό ή επηρεάζεται από συμπεριφορές άλλων παιδιών κλπ… Μήπως όμως το παιδί ζητάει στην πραγματικότητα την ίδια; Μήπως έχει πρόβλημα που δεν ξέρει πως ακριβώς να εκφράσει;

Τα παιδιά κατά την ταπεινή μου άποψη χρειάζονται τους γονείς μεμονωμένα πέρα από το όλοι μαζί… Τι εννοώ; Για παράδειγμα ο γιός μου αν και μοναχοπαίδι προς το παρόν δεν χρειάζεται να περνάει χρόνο μόνο μαζί μου, αλλά και με τον μπαμπά του. Οι δυο τους μόνοι τους! Το ίδιο συμβαίνει και στη μεταξύ μας σχέση.

Δώστε χρόνο στο παιδί να χτίσετε τη σχέση σας, είτε είστε η μαμά, είτε ο μπαμπάς. Τους αρέσει πολύ να είσαστε η οικογένεια μαζί και να περνάτε καλά, αλλά πολλές φορές διεκδικούν τον κάθε ένα χωριστά. Για να τραβήξουν τη προσοχή σας φτάνουν στα άκρα και το αποτέλεσμα είναι οι εντάσεις μες στο σπίτι. Πόσο μάλλον αν υπάρχουν 2 παιδάκια στο ίδιο σπίτι ή και περισσότερα.

Θυμάμαι πως αν και ήμουν πολύ αγαπημένη με την αδερφή μου από μικρές, υπήρχαν φορές που ήθελα την μαμά μου μόνο για εμένα. Να ασχοληθεί μόνο μαζί μου και να μην είναι συνεχώς η μικρή μου αδερφή από πίσω μας. Υπήρχαν φορές που ήθελα να παίξω μόνη μου και όχι μαζί της. Εκείνη πάλι σαν μικρούλα δεν ήταν δυνατόν να το καταλάβει…

Ούτε και η μαμά μου όμως! Η μαμά μου έβλεπε 2 αγαπημένες αδερφούλες να παίζουν χαρούμενες και απλά μας καμάρωνε! Αν δεν της έλεγα πόσο πολύ με πιέζει αυτή η κατάσταση κάποιες φορές ίσως να μην περνούσε ποτέ από το μυαλό της! Είναι ωραία το όλοι μαζί αλλά υπάρχουν φορές που το παιδί αισθάνεται πιεσμένο. Δώστε του χρόνο…

 
 
  • Πάρτε το παιδί ή το ένα παιδί από τα δύο και περάστε χρόνο αποκλειστικά μαζί του. Το άλλο παιδί μπορεί να περάσει χρόνο με τον μπαμπά του και εναλλάξ!

  • Βγείτε οι δύο σας και συζητήστε τι μπορεί να του φταίει και έχει αλλάξει συμπεριφορά. Μπορεί να σας ζητάει, να διεκδικεί χρόνο αποκλειστικά μαζί σας, αλλά μπορεί και να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα για παράδειγμα στο σχολείο.

  • Συζητήστε με τον σύζυγο σας για την αλλαγή συμπεριφοράς και φτιάξτε ένα όμορφο πρόγραμμα για το παιδί. Για παράδειγμα: Σάββατο με τη μαμά για ψώνια και Κυριακή με τον μπαμπά λούνα πάρκ.

  • Ρωτήστε την γνώμη του πριν αποφασίσετε που θα πάτε βόλτα. Τα παιδιά κάποιες φορές βαριούνται απίστευτα σε σπίτια θείων ή φιλικών σπιτιών που δεν ταιριάζουν με άλλα παιδιά.

  • Μην το πιέζετε να κάνει παρέα με το ξαδερφάκι του, ή των φίλων σας τα παιδιά αν δεν ταιριάζουν… Ούτε και σε εσάς θα άρεσε!

Αυτό που εμείς θεωρούμε απλό για τα παιδιά ίσως κάποιες φορές να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ελάτε στη θέση του παιδιού, σκεφτείτε πως αισθανόσασταν εσείς και συζητήστε το πρόβλημα του. Τα παιδιά είναι σοφά, μην το ξεχνάτε και έχουν και αυτά προβλήματα. Όσο μικρά κι αν μας φαίνονται, δεν παύει να είναι προβλήματα και να τα βασανίζουν… Δώστε σημασία στα μικρά πράγματα, βρείτε την αιτία της αλλαγής και σύντομα όλα θα είναι πιο όμορφα για όλους μέσα στο σπίτι!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...