Παιδί & παιχνίδι: Κάντε το μόνοι σας

Παιδί & παιχνίδι: Κάντε το μόνοι σας

Συχνά, γονείς και παιδιά, βιώνουν μια φαινομενικά παράδοξη κατάσταση: τα άπειρα παιχνίδια, που στέκουν μπροστά τους στο παιδικό δωμάτιο, δεν είναι αρκετά ώστε να απασχολήσουν τα παιδιά κάποιες λίγες ώρες, που θα βρεθούν στο σπίτι.

Αυτή η κατά τ’άλλα γενικευμένη κατάσταση έχει τις ρίζες της σε πολλά και διαφορετικής προέλευσης αίτια, τα οποία μπορεί να είναι απλά μια περιστασιακή διάθεση βαρεμάρας σε ό,τι προϋπάρχει στο δωμάτιο – σε ό,τι είναι δηλαδή ήδη γνωστό στο παιδί (ή στο γονιό) – ή πολύ πιο σύνθετο όπως η κατακρεούργηση της παιδικής φαντασίας λόγω έλλειψης κινήτρων, πολύωρης έκθεσης ή αποκλειστικής απασχόλησης του παιδιού με "τεχνολογικά" παιχνίδια.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή αναφερόμαστε σε μικρές ηλικίες, ο γονιός είναι αυτός που θα πρέπει να βρει τη λύση και να αναλάβει πρωτοβουλία για να ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, μπορείτε να "κατασκευάσετε" μια δική σας πραγματικότητα και μαζί με το παιδί να ορίσετε παιχνίδι και κανόνες, που θα ανατρέψουν τα καθιερωμένα και θα το βοηθήσουν παράλληλα να βρίσκει διάφορα αντικείμενα για παιχνίδι όπου κι αν βρίσκεται.

 
 
  • Έχουμε και λέμε, λοιπόν, μία θήκη για παγάκια και ένα κανατάκι ή ποτηράκι μπορεί να χρησιμεύσει ώστε ένα παιδί ενός ή δύο ετών να γεμίζει τις θήκες και να τις αδειάζει είτε με νερό είτε με όσπρια.

  • Με το ίδιο υλικό και πλαστελίνη ή ψίχα ψωμιού κάντε κουλουράκια ή μπαλίτσες.

  • Επίσης, με παιδιά από δύο και πάνω, ορίστε μια ευθεία πάνω στην οποία θα ισορροπούν με ελαφριά αντικείμενα στο κεφάλι ή σε άλλα σημεία του σώματος.

  • Κρατήστε ρολά από χαρτιά υγείας και καθήστε μαζί με το δίχρονο-τρίχρονο ή και μεγαλύτερο παιδάκι σας να τα χρωματίσετε, να τους κάνετε τρύπες, να τα ενώσετε και να τα στολίσετε ή χρησιμοποιήστε τα ως τσουλήθρα για τις μπάλες ή τούνελ για αυτοκινητάκια.

  • Κάντε μπάμπουσκα με τάπερ ή ποτήρια!!

Καλά να περάσετε!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...