Μαμά έχεις λεφτά;

Μαμά έχεις λεφτά;

Ο γιoς μου όπως και τα περισσότερα παιδάκια όπου κι αν πηγαίναμε και του "γυάλιζε" κάτι, άρχιζε…

"-Μαμάαααααα, μου το παίρνεις;;;;; Σε παρακααααλώωωω!!!"

Μία, δύο, τρεις… Έκατσα μία μέρα μαζί του και του εξήγησα πως θα ήταν πιο ευγενικό να με ρωτάει αν έχω λεφτά πριν ζητήσει κάτι και φυσικά πως δεν γίνεται ό,τι βλέπει και του αρέσει να το αγοράζουμε.

Ο μικρός άρχισε να το καταλαβαίνει εν μέρει αλλά η ερώτηση "Μαμά έχουμε λεφτά;" έπεφτε που και που…

Πέρυσι αποφασίσαμε με τον άντρα μου να αρχίσουμε να του δίνουμε χαρτζιλίκι. Μη φανταστείς πολλά… Τόσα όσα χρειάζεται. Για παράδειγμα στις καλοκαιρινές μας διακοπές (camping) που ήταν όλη μέρα με το ποδήλατο του δίναμε περίπου 3 ευρώ να έχει πάνω του, ώστε να μπορεί να αγοράσει το παγωτό του και τον χυμό του.

Ο μικρός πολλές δεν αγόραζε ούτε παγωτό, ούτε χυμό και μου τα έδινε πίσω το βραδάκι να του τα φυλάξω στο πορτοφολάκι του. Έτσι άρχισε να μαζεύει κάποια χρήματα τα οποία είχαν πολλές φορές σκοπό. Για παράδειγμα να αγοράσει ένα μπλουζάκι με τον αγαπημένο του ήρωα, ένα παιχνίδι που είχε δει κλπ…

Αυτό το κρατήσαμε μέχρι και σήμερα. Κάθε μέρα του δίνουμε 1-2 ευρώ και εκείνος τα μαζεύει τις περισσότερες φορές για να αγοράσει αυτό που θέλει το οποίο πολλές φορές εγώ μπορεί να θεωρώ περιττό. Για παράδειγμα δεν θα του έδινα για να αγοράσει από κατάστημα παιχνιδιών ένα αμαξάκι που κοστίζει 20 ευρώ. Θα προτιμούσα να του αγοράσω ρούχα ή παπούτσια.

 
 

Έτσι τώρα πια ότι χρειάζεται μαζεύει το χαρτζιλίκι του και το αγοράζει μόνος του. Είναι δικό του μπορεί να το κάνει ότι θέλει… Ευτυχώς τις περισσότερες φορές όταν μαζέψει ένα σεβαστό ποσό δεν το σπαταλάει σε παιχνίδια. Μπορεί να το κρατήσει για την εκδρομή το Σαββατοκύριακο, για να αγοράσει 2-3 μπλουζάκια παραπάνω με τους αγαπημένους ήρωες του, για να πάρει τα παπούτσια που του γυάλισαν στη βιτρίνα κλπ.

Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος που αρχίσαμε να του δίνουμε χαρτζιλίκι από 4, ξέρω σίγουρα όμως πως έχει αρχίσει να έχει επαφή με τα χρήματα, να αναγνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να αποκτάς πάντα αυτό το που θέλεις τη στιγμή που το θέλεις και το βλέπεις στη βιτρίνα.

Επίσης το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι πως ποτέ δε χαλάει όλα τα λεφτά του για κάτι. Πάντα θέλει κάτι να του μένει μέσα στο πορτοφολάκι του και αν για παράδειγμα πάρει στα χέρια του 2 ευρώ το ένα θα το βάλει στον κουμπαρά του, τον οποίο δεν έχουμε σκοπό να σπάσουμε άμεσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χαρτζιλίκια που του δίνουν! Αν είναι και χάρτινα όπως λέει τα βάζει κατευθείαν στον κουμπαρά του γιατί θεωρεί πως είναι λίγα… (Ευτυχώς για εμάς! Χι!χι!).

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...