Τα 5 καλύτερα και πιο ασφαλή σπορ για παιδιά

Τα 5 καλύτερα και πιο ασφαλή σπορ για παιδιά

Τα σπορ αυξάνουν την υγεία της καρδιάς, διδάσκουν την ομαδικότητα και την συνεργασία, αυξάνουν τα αντανακλαστικά, βοηθάνε στον συντονισμό των κινήσεων και γενικά έχουν για τα παιδιά τόσα οφέλη, έχουν όμως παράλληλα και πολλούς κινδύνους. Ποια είναι τα πιο ασφαλή από αυτά;

Μπορεί το ποδόσφαιρο, ο χορός, το μπάσκετ και το βόλεϋ να είναι τα αγαπημένα σπορ των παιδιών, τα συγκεκριμένα αθλήματα όμως περιέχουν αρκετούς κινδύνους, κυρίως τραυματισμών, στα πόδια, στο κεφάλι και στα χέρια. Αν ψάχνετε να εγγράψετε τα παιδιά σας σε κάποιο άθλημα περισσότερο ασφαλές τότε σκεφτείτε κάποιο από αυτά:

 1. Κολύμβηση

  Η κολύμβηση σε επιβλεπόμενη πισίνα, είναι ένα άθλημα που γυμνάζει όλο το σώμα και προσφέροντας ασφάλεια μέσω της απορρόφησης των κραδασμών από το νερό, καθίσταται ένα από τα πιο ασφαλή σπόρ για παιδιά. Τα παιδιά μπορούν να το ξεκινήσουν και από την μικρή ηλικία των τεσσάρων. Εάν αγαπάνε το νερό, σίγουρα θα το λατρέψουν!

 2. Στίβος

  Αν σκεφτούμε πως τα ομαδικά σπορ, αυξάνουν τις πιθανότητες για κάποιο τραυματισμό, λόγω του ανταγωνισμού και της σωματικής επαφής, τότε το τρέξιμο σίγουρα θα σας γλιτώσει από αυτό το άγχος.

 3. Τέννις

  Αυτό το ευγενές άθλημα, γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθάει στον συντονισμό των κινήσεων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που περιέχει, είναι να τραυματιστούν μυς των χεριών, ο καρπός και ο αγκώνας, από την καταπόνηση σε περίπτωση εντατικής ενασχόλησης και προπόνησης.

 4. Τοξοβολία

  Με σωστές οδηγίες και επίβλεψη από κάποιον επαγγελματία, η τοξοβολία μπορεί να γίνει ένα πολύ συναρπαστικό άθλημα, που συνδυάζει συγκέντρωση και διασκέδαση, γυμνάζοντας σώμα και πνεύμα.

 5. Ξιφασκία

  Εντελώς ειρωνικά, αυτό το σπορ που χρησιμοποιεί "όπλο" είναι από τα πιο ασφαλή για παιδιά. Η στολή που φοράνε οι αθλητές-μαχητές φτιαγμένη από ειδικά προστατευτικά υλικά όπως το κέβλαρ, προφυλάσσει ολόκληρο το σώμα αλλά και το κεφάλι από τραυματισμούς, ενώ αυξάνει ταχύτητα, αντανακλαστικά και βελτιώνει την φυσική κατάσταση. Κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω.
 
 

Αξίζει να αναφέρουμε κάποια πολύ σημαντικά στατιστικά που ανακαλύψαμε από παγκόσμια έρευνα της Johnson & Johnson για το 2012, όσον αφορά τους παιδικούς τραυματισμούς στην διάρκεια αθλημάτων:

 • Στην πρώτη πεντάδα με τους περισσότερους τραυματισμούς, βλέπουμε τα 3 πιο αγαπημένα αθλήματα των παιδιών: μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλευ.

 • 1.35 εκατομμύρια παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο εξαιτίας αθλητικών τραυματισμών και οι πιο συχνές διαγνώσεις ήταν διάστρεμμα, κάταγμα, διάσειση.

Ποσοστά τραυματισμών:

 • Κεφάλι 14%
 • Πρόσωπο 7%
 • Δάχτυλο 12%
 • Γόνατο 9%
 • Αστράγαλος 15%

Οι πιο συχνές ηλικίες:

 • 12-15 47%
 • 16-19 29%
 • 8-11 19%
 • 7 και κάτω, 5%

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...