10 πράγματα που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας

10 πράγματα που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας

Υπάρχουν κάποιες κουβέντες που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Και αφού μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία των ενηλίκων, φανταστείτε πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που σκέφτονται τα παιδιά, αφού ο νους τους και η προσωπικότητα τους ακόμη πλάθονται.

Πόσο διαφορετικές αποφάσεις μπορεί να είχαμε πάρει σε διάφορες περιστάσεις εάν μικροί είχαμε ακούσει αυτές τις κουβέντες; Και όχι απλά σαν κουβέντες, σαν συναισθήματα. Σαν λέξεις που πάνε πακέτο με το ανάλογο ύφος, τον ανάλογο τόνο της φωνής, το ανάλογο βλέμμα. Γιατί τα παιδιά, μπορεί να είναι παιδιά και να μετράνε λιγότερα χρόνια από εμάς, αλλά δε μπορείς να τα ξεγελάσεις. Ακούνε το ψέμα στην φωνή, διαβάζουν τα μάτια και τις κινήσεις μας και βρίσκουν μόνα τους την αλήθεια.

Για αυτό όταν θα τους λέτε τις παρακάτω κουβέντες, εάν δεν συνοδεύονται με το ανάλογο ύφος, μην νομίζετε ότι θα τις περάσετε στον ψυχισμό του. Το μόνο που θα του δώσετε, είναι αμφιβολίες και περισσότερα ερωτηματικά για τις πράξεις του. Και το πιο σημαντικό, εάν καταφέρετε να περάσετε αυτές τις λέξεις στην καρδούλα του, θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή και μια μέρα θα τις περάσει στα δικά του παιδιά. Ίσως σε δύσκολες στιγμές να θυμηθεί τα λόγια σας, να μη νιώθει μόνο και να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις με μεγαλύτερη ευκολία.

1. Δεν πειράζει αν κάνεις λάθη.

Εάν το μαλώνετε για κάθε λάθος που κάνει, το χειρότερο ελάττωμα που θα αποκτήσει είναι η τελειομανία στο κάθε τι που κάνει και η ανάγκη του να επιζητάει την επιβεβαίωσή σας. Πρέπει να μάθει πως όλοι κάνουμε λάθη, και πως ο σκοπός είναι να προσπαθούμε και να βάζουμε τα δυνατά μας να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και όχι να επιζητάμε πάντα το τέλειο.

2. Πιστεύω σε σένα.

Η πίστη σας σε αυτό, είναι το όπλο του για την αυτοεκτίμηση που θα αναπτύξει σιγά σιγά μέχρι να ενηλικιωθεί.

3. Ναι, θα παίξω μαζί σου.

Τα παιδιά δεν θέλουν πολλά. Προσοχή, αγάπη και παιχνίδι. Δεν υπάρχει καλύτερη διασκέδαση για αυτό, από το να νιώθει πως συμμετέχετε στην καθημερινότητά του.

4. Είμαι περήφανη για σένα.

Η επιβράβευση έρχεται με αυτή την απλή κουβέντα. Μπορεί να μην τα πάει τέλεια στο σχολείο, αλλά γνωρίζοντας πως είστε περήφανοι για την προσπάθειά του, να είστε σίγουροι πως θα καταβάλλει ακόμη μεγαλύτερη για να προοδεύσει. Εάν το μόνο που κάνετε είναι να το επικρίνετε συνεχώς, θα νιώθει πως ότι και να κάνει δεν είναι αρκετό, οπότε είναι μάλλον πιο πιθανό, να σταματήσει και τις προσπάθειες.

 
 

5. Δεν πειράζει.

Έσπασε ένα ποτήρι; Λέρωσε τον τοίχο; Έριξε τον χυμό; Μην το κάνετε φοβικό, βάζοντάς του τις φωνές για κάθε μικροζημιά. Τώρα, εάν παρατηρήσετε πως γίνεται από συνήθεια και όχι από μια άτυχη στιγμή, εκεί ίσως να θέλει διαφορετική αντιμετώπιση.

6. Σε συγχωρώ.

Μια κουβέντα που έχει τεράστια σημασία για τα παιδιά, αφού το μόνο που αποζητάνε είναι η πρώτη θέση στην καρδιά των γονέων. Εάν φοβηθούν πως τη χάνουν, θα κλονιστούν και τα δικά τους συναισθήματα. Είναι πολύ σημαντικό να τα κάνετε να γνωρίζουν πως η αγάπη σας δεν αλλάζει, δεν χάνεται.

7. Συγνώμη.

Και ίσως ακόμη πιο σημαντικό, είναι να καταλάβει πως είστε δίκαιη, και πως όσα του μαθαίνετε τα κάνετε πράξη και εσείς οι ίδιοι. Μην φοβηθείτε να ζητήσετε συγνώμη από το παιδί σας και να του δείξετε πως αναγνωρίζετε το λάθος σας.

8. Σε ευχαριστώ.

Οι καλοί τρόποι σίγουρα διδάσκονται μέσα στην οικογένεια. Δείξτε του την εκτίμησή σας όταν κάνει κάτι όμορφο για εσάς. 

9. Κανείς δεν είναι τέλειος.

Αλήθεια κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε η μαμά, ούτε ο μπαμπάς. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει αν θέλετε να γίνει άνθρωπος και όχι ρομπότ.

10. Σε αγαπώ.

Ναι, ξέρουν πως τα αγαπάτε, αλλά δεν βλάπτει να το επιβεβαιώνετε όταν χρειάζεται. Η αγάπη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...