Μία ελεύθερη ώρα!

Μία ελεύθερη ώρα!

Τελευταία εφάρμοσα στο γιο μου την "Ελεύθερη ώρα". Κάθε μέρα έχει μία ώρα ελευθερίας. Μία ώρα που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει! Ποια θα είναι αυτή η ώρα δε γνωρίζει, καθώς τη προσαρμόζω εγώ. Κάποιες φορές μπορεί να είναι το πρωί, κάποιες άλλες μπορεί να είναι λίγο πριν τον ύπνο ώστε να κουραστεί αρκετά, να παίξει όσο θέλει και έτσι να κοιμηθεί χωρίς γκρίνια.

Mπορεί να κάνει ότι θέλει, όπως:

  • Να σκαρφαλώσει σε καναπέδες

  • Να ανέβει σε τραπέζια

  • Να σκορπίσει παιχνίδια

  • Να δει dvd

  • Να "μαγειρέψει" με υλικά από τη κουζίνα που θα μου ζητήσει (αλεύρι, ρύζι κλπ…)

  • Να κάνει πατίνι μέσα στο σπίτι

  • Να τρέχει κλπ…

Μία ώρα απόλυτης ελευθερίας!

Αυτό το εφάρμοσα πειραματικά για να δω τις αντιδράσεις του, αλλά και που μπορεί να φτάσει. Ήμουν περίεργη, τι θα μπορούσε να κάνει μέσα σε αυτή την ώρα;

Θυμόμουν πως σαν παιδί έπαιζα πολύ αλλά είχα και κάποια όρια… Για παράδειγμα δεν μπορούσα να ανέβω πάνω στο τραπεζάκι του καθιστικού και να χοροπηδάω. Ήξερα πως η μαμά μου θα με μάλωνε. Μπορούσα να πάω στο μπάνιο και να γίνω μούσκεμα στα κρυφά, αλλά και πάλι ήξερα πως θα με μάλωνε.

Έτσι τον άφησα για να δω για να δω τι θα κάνει.

Είναι τώρα η πρώτη εβδομάδα και μέχρι σήμερα τα πράγματα κυλούν μέσα σε λογικά πλαίσια. Οκ, ανακάλυψα πως μπορεί να κάνει περισσότερη φασαρία από όσο νόμιζα ο πιτσιρίκος ΑΛΛΑ ταυτόχρονα ανακάλυψα και πόσο μεγάλη φαντασία έχει ένα παιδί!

 
 

Ζημιές δεν έχει κάνει. Έχει ευχαριστηθεί να χοροπηδάει πάνω στους καναπέδες χωρίς να μπορεί κάποιος να τον σταματήσει αφού είναι η ώρα του! Φυσικά στα "extreme sports" είμαι παρά δίπλα και παρακολουθώ σιωπηλά και διακριτικά για να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα!

Περίμενα τα πράγματα χειρότερα για να είμαι ειλικρινής! Πως θα ζωγραφίζει τοίχους, πατώματα κλπ… Αλλά είδα πως αν δώσεις τελικά απλόχερα έστω και μία ώρα ελευθερίας στο παιδί "σέβεται", γνωρίζει τα όρια πια και κάποιους κίνδυνους.

Θα λερωθεί με τους μαρκαδόρους από πάνω μέχρι κάτω, θα γίνει μούσκεμα με τα νερά ή από τον ιδρώτα από το σκαρφάλωμα σε καναπέδες και τραπέζια αλλά το γέλιο του πλημμυρίζει το σπίτι είναι αξία ανεκτίμητη!

Θα χαλάσει τον καναπέ; Θα μουσκέψει τη μπλούζα του; Θα φωνάξει παραπάνω; Θα σκορπίσει αλεύρι στο πάτωμα; Ε και;;;

Είναι ωραία σαν παιδί να αισθάνεσαι ελεύθερο, να μπορείς να κάνεις μια σκανταλιά βρε αδερφέ με την ησυχία σου! Έστω για μία ώρα να μην έχεις στο μυαλό σου τη μουρμούρα της μαμάς!

Πάντα ήθελα σαν παιδί να κάνω μία φορά έστω ότι θέλω χωρίς να με μαλώσει η μαμά, αλλά να γελάσει με τη σκανταλιά μου!

Ναι, ξέρω είναι παρακινδυνευμένο. Αλλά έχει αποτέλεσμα.

Φεύγει όλη η ένταση από μέσα του και μετά κοιμάται ήρεμος, χαμογελάει από ευχαρίστηση και μου αρκεί να τον βλέπω έτσι! Για πόσο ακόμα θα είναι παιδί; Για πόσο ακόμα θα μπορεί να κάνει αυτές τις σκανταλιές που όλοι λίγο πολύ κάναμε σαν παιδιά;

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...