Παιδική χαρά: Οδηγός Επιβίωσης!

Παιδική χαρά: Οδηγός Επιβίωσης!

Πριν έναν μήνα ακριβώς, άνοιξε μία καινούργια παιδική χαρά κοντά στο σπίτι μου, που πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Αρχικά διαθέτει "σήμα πιστοποιημένης παιδικής χαράς", σωστή περίφραξη, ειδικό δάπεδο, για να μην χτυπούν τα παιδιά, μία όαση. Η χαρά που κάνει η δεκαπέντε μηνών κόρη μου μόλις φτάνει, είναι απερίγραπτη. Ανακαλύπτοντας τον κόσμο, τρέχει πάνω κάτω, γελάει με τα μεγαλύτερα παιδιά, παίζει και κοινωνικοποιείται, όσο πιο φυσικά και ομαλά γίνεται. Η παιδική χαρά είναι ένας τόπος, για παιδιά, όπως το λέει και το όνομά της, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν κοινωνικότητα και κυρίως να μάθουν κανόνες συμβίωσης με τους άλλους.

Μετά από έναν μήνα, η παιδική χαρά, έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Οι γονείς πετούν κάτω τα τσιγάρα τους, δεν μαζεύουν τα σκουπίδια που ρίχνουν στο δάπεδο, δεν έχουν μάθει στα παιδιά τους περιβαλλοντική αγωγή, δεν τα επιβλέπουν, συχνά έχω την αίσθηση πως έρχονται για να ξεσκάσουν οι ίδιοι. Να πιουν το καφεδάκι τους, να μιλήσουν με τις φίλες τους, να κάνουν το τσιγαράκι τους, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής όλα τα παραπάνω. Έτσι, δεν είναι τυχαίο πως πια κυνηγάω τη μικρή που θέλει να πιάνει όλα τα χαρτιά που είναι κάτω, πως πρέπει να παρακαλέσω με ευγένεια να κάτσει στην κούνια, αφού, όποιος την καταλαμβάνει, δεν κατανοεί πως έχει χρέος να αφήσει όλα τα παιδιά να παίξουν. Αν δεν το ζητήσεις, υπάρχει περίπτωση το παιδί σου να μην κάνει ποτέ κούνια. Επειδή είναι μικρή η παιδική χαρά και η έκτασή της, δεν κατανοούν πως υπάρχουν παιχνίδια που δεν μπορούν να παίξουν τα μεγαλύτερα παιδιά, όπως ποδόσφαιρό, πρόσφατα μία μπάλα με δύναμη, έπεσε στο κεφάλι ενός μπόμπιρα. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι εντελώς χωρίς επίβλεψη, κρέμονται, τρέχουν, πετούν αντικείμενα χωρίς έλεγχο και όπου βρουν.

 
 

Η παιδική χαρά, όπως και πολλά άλλα πράγματα, αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας. Μίας κοινωνίας, που δεν έχει μάθει να σέβεται τους δημόσιους χώρους, που τους μολύνει, που τους καταστρατηγεί. Είναι μικρογραφία μίας κοινωνίας που ο καθένας σκέφτεται τον εαυτό του. Επομένως η καλύτερη συμβουλή είναι μία: να περιφρουρείτε με νύχια και με δόντια την ασφάλεια του παιδιού σας στις παιδικές χαρές, όπου τα ατυχήματα αυξάνονται με κατακλυσμιαία πρόοδο και κάθε φορά που νιώθετε πως καταπατάται ένα δικαίωμά σας, με ωραίο τρόπο και ευγένεια να προσπαθήσετε να το περιφρουρήσετε. Όταν τα αυτονόητα, θεωρούνται παράλογα, πρέπει να παίρνουμε το λόγο!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...