Παιδιά & Εφιάλτες: 8 τρόποι για να τους αντιμετωπίσετε

Παιδιά & Εφιάλτες: 8 τρόποι για να τους αντιμετωπίσετε

Τα περισσότερα παιδιά από καιρό σε καιρό, βλέπουν τρομακτικά όνειρα που τους διαταράσσουν όχι μόνο τον ύπνο, αλλά και την καθημερινότητα. Διαβάστε τις συμβουλές μας για να αντιμετωπίσετε και να "προλάβετε" τους νυχτερινούς εφιάλτες που τυραννάνε το παιδάκι σας.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη

  • Εάν αντιληφθείτε πως το παιδί σας υποφέρει από εφιάλτες, δημιουργείστε ένα ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον. Ο πολύ χαμηλός φωτισμός, θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια εάν ξυπνήσει από κάποιο κακό όνειρο και δεν είστε εκεί, καθώς επίσης θα το βοηθήσει να βρει το δρόμο του προς το δωμάτιο σας.

  • Βοηθήστε το να χαλαρώσει, φτιάχνοντας του ένα χαλαρωτικό αφέψημα, όπως το χαμομήλι. Ακόμη, ένα ζεστό μπάνιο και λίγο διάβασμα από την μαμά την ώρα του ύπνου, είναι δυο βοηθήματα που θα το κάνουν να ηρεμήσει αλλά και να νιώσει ασφάλεια, νιώθοντας πως είστε δίπλα του, την ώρα που το παίρνει ο ύπνος.

  • Παρατηρήστε την καθημερινότητα του για να βρείτε την πηγή του προβλήματος. Τα παιδιά περνάν αρκετές ώρες στο σχολείο χωρίς την επίβλεψή σας. Μιλήστε μαζί του και προσπαθήστε να μάθετε εάν γίνεται κάτι στο σχολικό περιβάλλον που έχει ξεφύγει από την αντίληψη σας, και ίσως αγχώνει και τυραννάει το παιδί.

  • Παρακολουθήστε μαζί του τα τηλεοπτικά προγράμματα που αγαπάει και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζει. Μήπως κάποιες σκηνές είναι ακατάλληλες και προκαλούν φόβο και στρες στο παιδί; Δεν είναι λίγες οι φορές που προσωπικά έχει τύχει να δω τηλεοπτικά παιδικά προγράμματα αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, που θα έπρεπε να έχουν διαφορετικό σήματα καταλληλότητας ή αντιστοίχως να μην δίνονται σε παιδιά για να παίξουν.

 

 
 

Τι άλλο να κάνετε και τι να μην κάνετε

  •  Μην το αγνοείτε. Εάν αντιληφθείτε στην μέση της νύχτας πως το παιδί σας έχει ξυπνήσει και κλαίει για πολλοστή φορά, μην πείτε στον εαυτό σας, πως κάποια στιγμή θα σταματήσει. Μπορεί να είστε κουρασμένη, αλλά θα πρέπει να του δώσετε να καταλάβει πως είστε δίπλα του και πως δεν θα έπρεπε να φοβάται.

  • Ρωτήστε για τα όνειρα του. Μέσα από την συζήτηση για αυτά που βλέπει στον ύπνο του, εκτός του ότι ίσως να καταλάβετε και τι το τυραννάει, θα το βοηθήσετε να απομυθοποιήσει τα "κακά τέρατα" του ονείρου.

  • Εάν φοβάται να ξανακοιμηθεί, αγκαλιάστε το και ξαπλώστε μαζί του μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Με τίποτα δεν πρέπει να το εγκαταλείψετε, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα αποκοιμηθεί. Στην πραγματικότητα, το πιο πιθανό είναι να μείνει άγρυπνο, και να μην σταματήσει να σκέφτεται αυτό που είδε. Έτσι ο φόβος μεγαλώνει, αλλά και οι πιθανότητες να ξαναδεί ένα κακό όνειρο.

  • 8. Εάν το πρόβλημα επιμένει, ίσως θα ήταν καλό να επισκεφθείτε έναν παιδοψυχολόγο, που θα μπορούσε να εξετάσει καλύτερα την πηγή του προβλήματος.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...