Σε επαφή με τη φύση

Σε επαφή με τη φύση

Επιτέλους μύρισε Άνοιξη να μην πω σχεδόν καλοκαίρι μετά από τις ατελείωτες βροχές και την μούχλα. Και όλοι αρχίσαμε σιγά σιγά να βγαίνουμε από τα καβούκια μας σαν τα σαλιγκάρια μετά την βροχή. Επιτέλους ήλιος, ζέστη και μια τρελή διάθεση που έχουμε όλοι μας και κυρίως τα παιδάκια μας που πλέον αρχίζουν και έχουν τον "ασυμμάζευτο". Και εμείς οι γονείς τρελαινόμαστε ακόμα πιο πολύ γιατί δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε που θέλουν να βγουν, να τρέξουν να χαρούν και με τα δίκια τους.

Τι καλύτερο λοιπόν να αρχίσουμε τις βόλτες όσο γίνεται σε πάρκα και σε κήπους ή και λίγο πιο έξω από τις πόλεις. Έξω στην φύση. Να ξαναθυμηθούμε και εμείς πάλι ως είναι τα δέντρα και τα λουλούδια και να τα μάθουμε στα παιδιά μας. Να λερωθούμε με το χώμα και να ιδρώσουμε τρέχοντας και παίζοντας έξω στην φύση. Όπως κάποτε που οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς τρέχαμε στις αλάνες και σκαρφαλώναμε στα δέντρα. Μην τρομάζετε μαμάδες στην ιδέα να γεμίσουν τα χέρια και τα πόδια τους χώμα. Άλλωστε και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το λέρωμα κάνει καλό.

 
 

Τι καλύτερο μάθημα για τα παιδιά μας από να γνωρίσουν από κοντά όλα όσα διαβάζουν και βλέπουν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων και μόνο. Να γνωρίσουν έναν άλλο κόσμο που δεν έχει μόνο γκρι χρώμα – το χρώμα του τσιμέντου. Να γνωρίσουν την φύση.

Και αν είναι δύσκολο να πάρετε τα βουνά – που λέει ο λόγος – ή να σουλατσάρετε δεξιά και αριστερά στα πάρκα, πάρτε χώμα και φυτέψτε λουλούδια ή ακόμα και ντοματιές ή φραουλιές ή ότι άλλο θέλετε στο μπαλκόνι σας. Φροντίστε τα, ποτίστε τα και δείτε τα να μεγαλώνουν και να σας δίνουν και καρπούς.

Χωρίς πολλά έξοδα μπορούμε να κάνουμε μαθήματα οικολογίας στα παιδιά μας από το μπαλκόνι μας, δείχνοντάς τους όμως πως είναι πραγματικά τα φυτά, το χώμα, οι καρποί.

Γιατί τα μαθήματα ζωής δεν γίνονται καθισμένοι στο καναπέ μας ή μπροστά σε έναν υπολογιστή. Γίνονται έξω στην φύση.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...