Χαμένη στη μητρότητα

Χαμένη στη μητρότητα

Γίνεσαι μάνα και μέσα σε μια μέρα όλος ο κόσμος σου αλλάζει. Και πρέπει να αλλάξεις να εσύ, να είσαι πλέον μάνα. Και στην αρχή δεν καταλαβαίνεις τι εννοεί όλος ο κόσμος. Αρχίζεις να το αντιλαμβάνεσαι σιγά σιγά με τα ξενύχτια, το θηλασμό, το άλλαγμα της πάνας, το ότι ούτε στην τουαλέτα πλέον καλά καλά δεν μπορείς να πας, εκείνη την τρελή εξάντληση που νιώθουμε όλες ειδικά στην αρχή.

Και λες "δεν πειράζει θα περάσει, θα μεγαλώσει το παιδί και θα γίνουν όλα πιο βατά". Και περιμένεις εσύ τις αλλαγές. Εκεί, γιατί είσαι μάνα και πρέπει να υπομένεις. Είσαι μάνα και η κούραση είναι κάτι φυσιολογικό να έχεις. Είσαι μάνα και πρέπει όλα να ξέρεις, όλα να τα βρίσκεις, όλα να τα τακτοποιείς.

Δεν στα λέει όμως όλα αυτά κανένας πριν γίνεις μάνα. Λες και υπάρχει μια συνομωσία του κόσμου να σου κρύψουν την αλήθεια. Επικεντρώνονται όλοι στα θετικά στο ότι θα έχεις ένα παιδί και θα το καμαρώνεις να μεγαλώνει και θα κάνετε το ένα και το άλλο. Κανένας όμως δεν αναφέρεται στην κούραση και στα νεύρα που σου δημιουργεί η νέα σου κατάσταση. Στο ότι πολλές φορές, αν όχι όλες, πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου σε δεύτερη και τρίτη μοίρα για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.

Βρισκόμαστε όλες χαμένες στην νέα μας κατάσταση χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε, χωρίς να ξέρουμε πως να αντιδράσουμε και με ένα μόνιμο βασανιστικό ερώτημα αν πρέπει κιόλας να αντιδράσουμε πλέον στην νέα μας κατάσταση γιατί είσαι πλέον μάνα. 

 
 

Ώσπου έρχεται εκείνη η στιγμή που παίρνεις την πρώτη αγκαλιά και ακούς το "μαμάκα σ' αγαπώ" και σαν να μπαίνουν όλα στην θέση τους. Δεν υπάρχουν ερωτήματα, αγωνίες , κούραση, νεύρα. Εξαφανίζονται μονομιάς. Υπάρχει μόνο εκείνο το απόλυτο συναίσθημα που δεν περιγράφεται με λέξεις. Το νιώθεις μέσα σου και σε κατακλύζει.

Και νιώθουμε όλες και πάλι σαν χαμένες μέσα στην μητρότητα αλλά με μια δύναμη που μας κάνει πλέον και αντιμετωπίζουμε αλλιώς τα πράγματα. Με την δύναμη ενός νικητή.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...