Ποιος είναι ο κατάλληλος νονός ή νονά;

Ποιος  είναι ο κατάλληλος νονός ή νονά;

Όταν έρχεται με το καλό ένα παιδί στον κόσμο, λίγο αργότερα, πρέπει και κάποιος να αναλάβει το ρόλο του νονού ή της νονάς. Κατά τη δική μου άποψη το θέμα θέλει προσοχή και ψάξιμο και αυτό γιατί έχω ζήσει και έχω ακούσει πολλές ιστορίες από ανθρώπους και παιδιά που αργότερα πληγώθηκαν...

Πιστεύω πως ο άνθρωπος που θα σε βαφτίσει παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή σου για πολλά χρόνια μετά. Είναι ο άνθρωπος που θα περιμένεις να σου φέρει τα δώρα σου τα Χριστούγεννα, τη λαμπάδα σου το Πάσχα, να έρθει από τους πρώτους στα γενέθλια σου και φυσικά εκείνος – η που θα σε επισκέπτεται συχνά να δει τι κάνεις.

Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους, γιατί έχω μία υπέροχη νονά που μέχρι και σήμερα στα 30 μου δε με ξεχνάει ποτέ! Είναι η αδερφή της μαμά μου και είναι η δεύτερη μαμά μου! Το ίδιο και ο γιός μου... Έπεσε στα καλύτερα χέρια! Μία κουμπαριά που κλείστηκε από τότε που ήμασταν παιδιά με τα ξαδέλφια μου!

 
 

Ο νονός και η νονά είναι ένα θέμα που εμείς σαν γονείς πρέπει να ψάχνουμε. Να μη λειτουργούμε πάνω στον ενθουσιασμό μας και να μην λέμε "ναι" στη πρώτη πρόταση που θα μας κάνουν!

Ο νονός και η νονά πρέπει :

  • Πρώτα απ’ όλα να είναι άνθρωποι που βλέπουμε συχνά. Άνθρωποι που κάνουμε παρέα και ταιριάζουμε μεταξύ μας. Συγγενείς ή φίλοι που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.

  • Σημαντικό είναι να αγαπούν τα παιδιά! Πόσο μάλλον το δικό μας παιδί.

  • Να είναι άνθρωποι υπεύθυνοι. Ο ρόλος τους είναι κατά κάποιο τρόπο δεσμευτικός. Έχουν καθήκοντα από τη στιγμή που θα αναλάβουν αυτό το ρόλο τα οποία δεν πρέπει να αμελούν. 

  • Το οικονομικό θέμα είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι, ειδικά στην εποχή ζούμε. Καλό θα ήταν να μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στο θέμα του μυστηρίου αλλά και στις στάνταρ υποχρεώσεις μετά... έστω μία λαμπάδα και ένα σοκολατένιο αβγό. Κάτι ώστε το παιδί να πάρει τη χαρά που περιμένει. 

  • Καλό θα ήταν το παιδί με τον άνθρωπο που θα επιλέξετε να το βαφτίσει να έρχονται σε επαφή συχνά πριν το μυστήριο. Το μετά το έχουμε δεδομένο - ή μάλλον καλύτερα θα πρέπει να το έχουν δεδομένο. Ο ρόλος τους δεν τελειώνει βγαίνοντας από την εκκλησία!

  • Μέσα στα κριτήρια είναι και το θέμα της θρησκείας. Εκεί τουλάχιστον θα πρέπει να οι γονείς και οι "πνευματικοί" γονείς να ταιριάζουν οι απόψεις τους.

Το "λάδι πιάνει" λένε και το πιστεύω. Ο γιός μου έχει πολλά κοινά με τους νονούς του, όπως κι εγώ με τη νονά μου. Το ίδιο συμβαίνει στη σχέση μου με τη βαφτισιμιά μου... Βλέπω πολλές φορές τον εαυτό μου σε μικρή ηλικία και την καμαρώνω! Είναι το παιδί της αδελφής μου και δεν έχει περάσει μέρα στα 6 χρόνια που βρίσκεται ανάμεσα μας να μη τη δω! Είναι το δεύτερο παιδί μου και έτσι νομίζω πρέπει να βλέπουν οι νονοί και νονές τα βαφτιστήρια τους.

Το να πάρεις απόφαση να βαφτίσεις ένα παιδί δεν είναι εύκολο. Πρέπει να το σκεφτείς καλά, να τα βάλεις κάτω και να είσαι σίγουρος-η πως πραγματικά θέλεις και μπορείς! Αυτό το παιδί θα έχει πάντα ανάγκη την παρουσία σου!

Και αν αργότερα γίνει κάτι, οτιδήποτε και η κουμπαριά "χαλάσει" να έχεις στο νου σου πως αυτό το παιδί δεν έφταιξε πουθενά!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...