Απαγορευμένες φράσεις, μέρος β’

Απαγορευμένες φράσεις, μέρος β’

Συνεχίζοντας από το προηγούμενο άρθρο των απαγορευμένων και νιώθοντας πάντα την ανάγκη να γινόμαστε καλύτεροι για τα παιδιά μας (και συνεκδοχικά για την κοινωνία), ας δούμε μερικά ακόμη λάθη, που παιδεύουν αμφοτέρους:

1. Δεν θα τα καταφέρεις

Eδώ τα πράγματα είναι οφθαλμοφανή. Αν δεν τα καταφέρει, θα σας επιβεβαιώσει και θα καταλάβει ότι είναι ανίκανος/η με τάση γενίκευσης. Αν τα καταφέρει, θα εισπράξει ένα μειδίαμα (στην καλύτερη των περιπτώσεων), αλλά η επιτυχία του αυτή θα είναι ήδη αρνητικά καταγεγραμμένη και θα νιώθει ανασφάλεια στο τί μπορεί να κάνει ή όχι, δεδομένου ότι η μαμά/ο μπαμπάς αμφέβαλλαν μία άρα εσαεί. Αν θέλετε απλά να αποτρέψετε το παιδί από το να κάνει κάτι επικίνδυνο, εμμείνετε στην επικινδυνότητα του πράγματος και όχι στην υποτίμηση των ικανοτήτων του παιδιού.

2. Είσαι ο καλύτερος

Tο άλλο άκρο με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα (ίσως και χειρότερα). Με τον βομβαρδισμό τέτοιων κενοτήτων, το παιδί θα προσπαθεί συνέχεια να είναι ο υπερθετικός βαθμός κάποιου επιθέτου και άρα κάθε αποτυχία (που θα είναι πλείστες στη ζωή) θα μετράει διπλά με αποτέλεσμα την κακοποίηση της συναισθηματικής του ισορροπίας.

 
 

3. Αν είσαι καλό παιδί, θα σου αγοράσω/θα πάμε

Αφήστε επιμέρους τις υποσχέσεις με όρους και προϋποθέσεις. Να υπόσχεστε στο παιδί σας διάφορα πράγματα και να είστε συνεπείς στο λόγο σας, όχι όμως με αντάλλαγμα μια συγκεκριμένη συμπεριφορά γιατί έτσι θα μάθει να συμπεριφέρεται καλά/σωστά (ή όπως αλλιώς θέλετε) με προϋποθέσεις· αυτό επιδιώκετε ή την ενίσχυση των καλών στοιχείων του παιδιού ώστε να συμπεριφέρεται μονίμως αυθόρμητα θετικά;

4. Εγώ, όταν ήμουν...: Εσείς είστε όμως άλλο άτομο, μιας άλλης εποχής. Πρώτον, λάβετε υπόψη, ότι σε πολλές περιπτώσεις η διαφοροποίηση των παιδιών από τους γονείς είναι υγιής εξέλιξη. Δεύτερον, μη ζητάτε να σας μιμηθούν τα παιδιά μέσα από τον ανούσιο διδακτισμό, όταν μπορείτε να καταφέρετε πολλά περισσότερα με το παράδειγμά σας!

Καλές σκέψεις,

(Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου εδώ)

 

 

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...