FOMO (Fear Of Missing Out)

FOMO (Fear Of Missing Out)

Τα τελευταία χρόνια τα κινητά έχουν κατακλύσει τη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που αυτό που κατά κύριο λόγο παρατηρούμε είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και στον καφέ τους, αντί να κοιτούν τον συνομιλητή τους κοιτούν με πάθος το κινητό τους. Νέες εποχές, νέα δεδομένα θα πει δικαίως κάποιος, όμως σε πoιο σημείο η μανία με το κινητό, το instagram και το facebook αποκτά ψυχαναγκαστική διάσταση; Μήπως έχει χαθεί το μέτρο;

Παρατηρώντας προσεκτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ευκολία διαπιστώνει κανείς πως οι φωτογραφίες τύπου selfie ανεβαίνουν με κατακλυσμιαία ταχύτητα και πως συχνά, αν κάνουμε ώρα να μπούμε στον προσωπικό μας λογαριασμό στο Instagram ή στο FB νιώθουμε ότι χάνουμε ένα κομμάτι της ζωής μας. Και η πραγματικότητα είναι αυτή ακριβώς, σαν διχασμένες προσωπικότητες πολλοί άνθρωποι είναι σαν να έχουν δυο ζωές, μία που άπτεται της καθημερινότητας τους και μία διαδικτυακή που παίρνει σάρκα και οστά με τις αναρτήσεις και τις προσωπικές φωτογραφίες αλλά και την αγωνία όλα αυτά να γίνουν αποδεκτά από όσο το δυνατόν περισσότερους διαδικτυακούς φίλους, που επιβραβεύουν αυτή την προσπάθειά μας με τα αντίστοιχα likes.

 
 

Φαντάζομαι, πως όταν αυτά δεν είναι ικανοποιητικά, κάποιοι πέφτουν σε μαρασμό. Τη στιγμή που αυτή η ενασχόληση από διασκεδαστική έχει γίνει ένα επίμονο κομμάτι της καθημερινότητας μας, ένα κομμάτι που δρα ευεργετικά στον εγωισμό μας και στην τάση του ανθρώπου για επίδειξη, φανταστείτε τι επίδραση μπορεί να έχουν στους εφήβους. Στήνουν ολόκληρα σκηνικά για μία selfie φωτογραφία, με περίσσια ικανοποίηση δείχνουν από το τι αγόρασαν μέχρι το που διασκεδάζουν, από τον φόβο μήπως χάσουν κάτι, μήπως σταματήσουν να είναι ένα κομμάτι της διαδικτυακής αυτής ζωής, που τα όρια του μέτρου είναι δυσδιάκριτα.

Αναμφισβήτητα η εμμονή μας με το κινητό και τα διάφορα μέσα δείχνουν σαφέστατα συμπλέγματα είτε ανωτερότητας είτε κατωτερότητας, ανάγκη επιβράβευσης, ανάγκη να είμαστε "μέσα" στα πράγματα από τον φόβο μήπως θεωρηθούμε παρωχημένοι και ξεπερασμένοι. Όμως, όταν αυτή η τάση γίνεται εμμονική, εκεί χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου.

Εσείς πόσο selfie είστε λοιπόν;

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...