Φτιάξτε Μάρτη!

Φτιάξτε Μάρτη!

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας έθιμα αναβιώνει κάθε χρόνο, την πρώτη του Μάρτη. Το γνωστό ερυθρόλευκο βραχιολάκι, γίνεται στολίδι στα χέρια των παιδιών και όχι μόνο!

Δεν υπάρχει καμία και κανένας νομίζω σε αυτή τη χώρα να μην έχει τιμήσει κάποια στιγμή στη ζωή του αυτό το εαρινό έθιμο. Ευκαιρία λοιπόν με τον ερχομό της Άνοιξης να το διδάξουμε και στην επόμενη γενιά. Ένα έθιμο που κατά την ιστορία έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και στα Βαλκάνια, και λέγεται σύμφωνα με την παράδοση πάντα, πως όποιος το πλέξει και το φορέσει μέχρι και την τελευταία μέρα του Μαρτίου, θα τον φυλάξει από το "μάτι" αλλά και από το κάψιμο του ήλιου. Στο τέλος του μήνα, το βραχιόλι, πρέπει να κρεμαστεί στο πιο ψηλό κλαδί ενός δένδρου, για να το βρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους.

 
 

Μάρτης, Μαρτιά, Μαρτίτσι, όπως και να το πείτε, είναι ένα έθιμο που ξυπνάει σε όλους μας χαρούμενες παιδικές αναμνήσεις και είναι μια καλή ευκαιρία να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις. Για να το φτιάξετε δεν χρειάζεται τίποτα παρά μόνο χοντρή κόκκινη και άσπρη κλωστή, τις οποίες κάνετε κόμπο στην άκρη και τις στρίβετε όσο περισσότερο γίνεται. Έπειτα τις πλέκετε, γυρνώντας την μία γύρω από την άλλη. Μπορείτε επίσης να πλέξετε τις άκρες στις τρύπες ενός κουμπιού για να ασφαλίσετε το πλέξιμο του βραχιολιού.

Καλό μήνα και καλή Άνοιξη σε όλους!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...