Παιδικά παιχνίδια

Παιδικά παιχνίδια

Σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στον χορό των δώρων με αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα όπου τα παιδιά αρχίζουν να ζητάνε και να ζητάνε το ένα και το άλλο από παιχνίδια. Είναι καθαρά η εποχή των παιδιών που ξέρουν ότι θα πάρουν πολλά δώρα, κάτι οι γονείς, λίγο οι παππούδες, λίγο οι συγγενείς και πάει λέγοντας.

Το θέμα όμως είναι, τι παιχνίδια επιλέγουμε για τα παιδιά μας; Τι προσπαθούμε να τους δείξουμε ή να τους μάθουμε μέσα από τα παιχνίδια; Γιατί μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά αναπτύσσουν τις ικανότητες τους, λεπτές κινητικότητες, την φαντασία τους, την ομαδικότητα τους και κυρίως μιμούνται και ρόλους εμπνευσμένα από τον κόσμο των μεγάλων.

Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά βομβαρδίζονται καθημερινά, και ειδικά τα αγόρια, από παιχνίδια ή από φιγούρες κινουμένων σχεδίων που προάγουν πόλεμο, σκοτωμούς, μάχες; Εθίζονται σε μια "άγρια", πολεμοχαρή πραγματικότητα που αρκετές φορές γίνεται και δεύτερη φύση τους. Στα μάτια τους γίνεται φυσιολογικό το να σκοτώνεις κάποιον, να χτυπάς τον άλλον, να κάνεις πόλεμο, να παίρνεις όπλο και να πυροβολείς.

 
 

Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε να μεγαλώσουμε; Ανθρώπους πολεμοχαρείς που στην μετέπειτα ζωή θα τους είναι πολύ εύκολο να χτυπήσουν κάποιον άλλον γιατί το βρίσκουν φυσιολογικό, να διεκδικούν με τη βία χωρίς αναστολές;

Ίσως οι σκέψεις μου να είναι λίγο υπερβολικές αλλά σίγουρα δεν μου αρέσει να βλέπω τον γιο μου να θεωρεί τόσο φυσιολογικό τα όπλα και τους σκοτωμούς. Βέβαια όλα τα αγοράκια έχουν μια τάση με τα όπλα και τα παιχνίδια πολέμου, είναι στην φύση τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ πρέπει κιόλας να επικροτώ τέτοια πράγματα και να επιβραβεύω τέτοια παιχνίδια.

Τα παραπάνω είναι απλώς μερικές σκέψεις που ίσως πρέπει να μας προβληματίσουν όλους μας. Άλλωστε είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...