Ερωτόκριτος στο Θέατρο Κάππα

Ερωτόκριτος στο Θέατρο Κάππα

- Πως το λένε το θέατρο που θα πάμε
- Κάππα;
- Κάππα τί Κάππα; Όπως λέμε Κάπα Λάμδα Μι;
- Ναι κάτι τέτοιο... (ωχ δεν ξέρω αυτό είναι; ας μου πει κάποιος)
- Πώς την είπαμε την παράσταση; Ερωτοκέρατο;
- Όχι Ερωτόκριτο
- Τί όνομα είναι αυτό μαμά;
- Παλιό, Κρητικό.

Ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό για αυτήν την παράσταση. Η επαφή με την παράδοση είναι κάτι που έχουμε χρέωση να διατηρούμε ως Ελληνες γονείς. Ωραία η ηλεκτρονική μουσική και ο Ντίσνευ, αναγκαστικά θα ακούσουν τα παιδιά μας και ζουζουνια, αλλα αυτά τα ακούσματα λίγα έχουν να τους προσφέρουν.

Η ιστορία του Ερωτόκριτου είναι γνωστή μιας και ήταν στη διδακτέα ύλη στο Λύκειο. Δεν τη θυμάστε; Εντάξει θα σας την πω, και εγω στη wikipedia τη διάβασα, μη νομίζετε. Είναι μια βασιλοπούλα ("pηγοπούλα" λέει το κείμενο) η Αρετούσσα που ερωτεύεται τον Ερωτόκριτο, ο βασιλιάς - μπαμπάς της, δεν την αφήνει να τον παντρευτεί επειδή δεν είναι γαλαζοαίματος (μπαμπάδες... τί να πεις) και την κλείνει φυλακή, και τον Ερωτόκριτο τον εξορίζει. Αργότερα μετά από κονταρομαχία (μα πώς του ήρθε αυτό του συγγγραφέα;) και μάχη με τους Βλάχους στο παλάτι, ο Ερωτόκριτος που μια μάγισσα τον έχει μεταμορφώσει προστατεύει το βασιλιά, εκείνος τον ευγνωμωνεί και δέχεται να δώσει την Αρετούσσα νύφη εν ολοίγοις. Αν σας φαίνεται υπεραπλουστευμένη η προσέγγισή μου, υπάρχει και το αυθεντικό κείμενο με 10 χιλιάδες στίχους, σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Δε θα σας πω περισσότερα για αυτό, google is your friend.

 
 
 

Θα σας πω όμως για την παράσταση. Στη σκηνή του θεάτρου Κάππα βρίσκεται καθόλη τη διάρκεια της παράστασης η Αρετή Κατιμέ. Η φωνή της είναι νεραϊδένια, φτάνει με άνεση τις πιο ψηλές νότες, τραγουδάει με τόσο γλυκύτητα και σεμνότητα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή.

Εκτός από την Αρετή. άλλοι τρεις μουσικοί που αμέσως καταλαβαίνεις ότι έχουν σχέση με την Κρήτη παίζουν λύρα, λαούτο, αυλό, νταούλι, μαντολίνο, νομίζω είδα και τζουρά (δεν είμαι μουσικός, ελπίζω έτσι να λέγονται) και δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα γλεντιού.

Μας άρεσε πολύ το πώς ο Καρελλάς έχει συνδυάσει το θέατρο σκιών και τους ηθοποιούς με απόλυτο συγχρονισμό ώστε ο Ερωτόκριτος να ξιφομαχεί με τη σκιά του εχθρού του, να κοιτάει την Αρετούσσα και οι σκιές τους να αγκαλιάζονται, δίνοντας μια άλλη διάσταση σε αυτό που βλέπεις να συμβαίνει επί σκηνής.

Κάποιες φορές οι μάχες σε συνδυασμό με τη δυνατή μουσική φόβιζαν την Ερατώ που καθόταν στην αγκαλιά μου:
"Μαμά τον φοβάμαι τον Πινόκερο" (είναι συνδυασμός του Πινόκιο που είδαμε πέρυσι με τον Ερωτόκριτο που βλέπαμε εκείνη τη στιγμή), "Γιατί τον φεταμόρφωσε η μάγισσα;"

Μου άρεσαν πολύ τα κουστούμια του βασιλικού ζεύγους, όχι τόσο της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου, και πολύ η σκηνή της κονταρομαχίας. Η ενδυματολόγος είναι η Αγγελική Μπόζου που πιθανόν την ξέρετε από το Μεγάλο Μουσείο. Η παράσταση μας άφησε σίγουρα τον ήχο της λύρας και του σαντουριού και ακόμα σιγοτραγουδάμε τις μελωδίες. 

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Κάθε Κυριακή, στις 11:30 το πρωί
Ειδικές παραστάσεις για σχολεία: Καθημερινά στις 10:30 το πρωί
Διάρκεια παράστασης: 80’ (με διάλειμμα) Τιμή εισιτηρίου: 12€ (Γενική Είσοδος) 8€ (παιδικό, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι με την επίδειξη κάρτας) 6€ (ομαδικό)
Τηλέφωνα Κρατήσεων για την παιδική σκηνή: 210 7777104 & 210 7777124 
Θίασος Ηλία Καρελλά - θεατρικά θεάματα

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...