Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο…

Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο…

Όταν μου διηγούνταν ιστορίες η γιαγιά μου από το σχολείο ή η μητέρα μου, ούτε που φανταζόμουν πως θα αναπολούσα και εγώ συνήθειες σχολικές που δεν υπάρχουν πια ή υφίστανται με άλλο τρόπο και ότι θα τις θυμόμουν με αγάπη, τρυφερότητα και νοσταλγία.

Λόγου χάρη, την πρώτη μέρα του σχολείου, από το γυμνάσιο μέχρι το λύκειο, κανονίζαμε σε φάση υπερπαραγωγής τι θα επιλέξουμε για να φορέσουμε. Ποτέ τα ρούχα μας δεν ήταν προκλητικά θέλαμε όμως να είναι ωραία. Θυμάμαι την χρονιά που θα πήγαινα πρώτη γυμνασίου, το βράδυ δεν κοιμήθηκα από την αγωνία μου και ασφαλώς ένα floral παντελόνι με sneakers και μονόχρωμη μπλούζα είχαν πάρει τη θέση τους στην καρέκλα για να φορεθούν την επόμενη μέρα.

 
 

Επίσης, σημαντικού ενδιαφέροντος ήταν οι χοροεσπερίδες στις οποίες -σε αντίθεση με σήμερα- συμμετείχαν και οι καθηγητές του σχολείου και η ορχήστρα ήταν ζωντανή. Γίνονταν μία φορά τον χρόνο και μέρες πριν κανονίζαμε τι θα φορέσουμε, εξάλλου, θα ήταν και το αμόρε εκεί ή εκείνος που φιλοδοξούσαμε να γίνει αμόρε και ελπίζαμε να μας ζητήσει να χορέψουμε μπλουζ. Αχ, εκείνα τα μπλουζ… καθόρισαν μία ολόκληρη εποχή και οι σχολικές χοροεσπερίδες άφησαν το σημάδι τους στους εφηβικούς έρωτές μας! Τότε ναι, υπήρχε έρωτας πραγματικός, ερωτευόμασταν και δεν μπορούσαμε να βγάλουμε τον άλλον από το μυαλό μας. Περιμέναμε το διάλειμμα να εμφανιστεί, όμως αν πήγαινε σε άλλο σχολείο βάζαμε φίλες μας να λειτουργούν ως κατάσκοποι!

Τις κοπάνες που τις πας; Οι κοπάνες γίνονταν περισσότερο για να είσαι με την παρέα σου. Υπήρχε συγκεκριμένο στέκι όπου συναντιόσουν με τους φίλους σου, που ενίοτε έκανε έφοδο ο λυκειάρχης ή ο γυμνασιάρχης και δεν ξέραμε σε ποια τουαλέτα να πρωτοκρυφτούμε για να μη μας πιάσει. Αξέχαστα χρόνια...

Άλλες εποχές πια, οι καιροί αλλάζουν, το ίδιο και η κοινωνία, οι νέοι, οι αντιλήψεις, καλό είναι να θυμόμαστε τα παλιά αλλά ακόμα πιο καλό να προσαρμοζόμαστε στα καινούργια και σε όλα όσα θα έρθουν.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...