Παραμύθι Χωρίς Ονομα στο Θέατρο Κιβωτός

Παραμύθι Χωρίς Ονομα στο Θέατρο Κιβωτός

Χθες ήταν η πρώτη κρύα Κυριακή του χειμώνα! Παρόλο που ήμαστε πολύ κουρασμένοι από ένα γεμάτο Σάββατο κι ένα οικογενειακό ξενύχτι, είπαμε να αψηφήσουμε το αναμμένο τζάκι και να ντυθούμε καλά, να ξεκρεμάσουμε τα παλτό μας και να πάρουμε το δρόμο για την Αθήνα, για ακόμα μια αξιόλογη θεατρική παράσταση. Σταθερή αξία στο παιδικό θέατρο αποτελεί η Κάρμεν Ρουγγέρη που και φέτος έχει δύο παραστάσεις, μια εμπνευσμένη από τη λογοτεχνία και μια από τη μυθολογία. Πήγαμε στο "Παραμύθι χωρίς όνομα", το οποίο έχει γράψει η Πηνελόπη Δέλτα (η οποία ήταν κόρη του Εμμ. Μπενάκη), και η Κάρμεν Ρουγγέρη το προσάρμοσε σε θεατρική παράσταση. 

Η ιστορία είναι η εξής: Σε ένα βασίλειο που όλα πάνε καλά και ο κόσμος έχει δουλειές κτλ, παίρνει τη διακυβέρνηση του κράτους ένας ανάξιος βασιλιάς, ο Αστόχαστος (ή «Ασυλλόγιστος» στις πρώτες εκδόσεις του έργου) και η βασίλισσα Παλάβω. Ο γιος τους ονομάζεται Συνετός και οι κόρες τους Ζήλιω, Πικρόχολη και Ειρηνούλα.

Η ιστορία αρχίζει όταν ο Αστόχαστος έχει οδηγήσει τη χώρα του στην απόλυτη κατάρρευση, στην οικονομική χρεοκοπία και στην αδυναμία επιβίωσης, ενώ οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Σε τέτοιο σημείο έχει φθάσει η κατάπτωση του κράτους, ώστε το εγκαταλείπει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνοντας μαζί του ό,τι είχε απομείνει στο δημόσιο ταμείο. Το κράτος επιβιώνει μόνο χάρη στην οικονομική βοήθεια από το γειτονικό κράτος, όπου βασιλεύει ο "Εξάδελφος Βασιλιάς". Μέχρι που μία ημέρα, αντί για την επόμενη "δόση" της οικονομικής βοήθειας φθάνει ένα καλάθι που περιέχει μία γαϊδουροκεφαλή

Αυτά όλα προκαλούν τη θλίψη αλλά και την αγανάκτηση του Βασιλόπουλου, του Συνετού, που αποφασίζει να πάρει τη μικρότερη αδελφή του και να ξενιτευτεί. Το αποτρέπει όμως η Γνώση, την οποία συναντά τυχαία, και η οποία τον πείθει να μείνει, να γνωρίσει από κοντά τον λαό του και να αγωνισθεί για την αναδιοργάνωση του κράτους. Αυτό και γίνεται, η προσπάθεια όμως για αναδιοργάνωση φέρνει τον Συνετό σε σύγκρουση με τους αξιωματούχους και όσους άλλους εκμεταλλεύονταν το "μπάχαλο" που είχε προκαλέσει η διοίκηση του πατέρα του για το προσωπικό τους συμφέρον.

Ο Εξάδελφος του Βασιλιά ετοιμάζεται να εκστρατεύσει εναντίον της χώρας του Αστόχαστου με τη βεβαιότητα ότι θα την κατακτήσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ο Συνετός ωστόσο κατορθώνει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του, ο οποίος εξεγείρεται σαν ένας άνθρωπος και, πολεμώντας με θάρρος και ενθουσιασμό, κατατροπώνει τον εισβολέα. Αμέσως μετά αρχίζει η αναδιοργάνωση του κράτους με την επιμέλεια της Γνώσης. Ο Αστόχαστος συμβάλει και εκείνος με τον τρόπο του δίνοντας στο γιό του τη βασιλεία και την κορώνα του να πουλήσει ώστε να αναδιοργανωθεί το Βασίλειό του. Με πολύ δουλειά, όλα πάνε καλά!!!

 
 

Μας άρεσε πολύ η παράσταση, τα σκηνικά που αλλάζουν συνέχεια έχουν πολύ ενδιαφέρον, και παρόλο που είναι πολύ απλά, έτσι όπως τα διαμορφώνουν οι ηθοποιοί τους δίνουν άλλη διάσταση. Επίσης, οι ίδιοι οι ηθοποιοί κάνουν πολλούς ρόλους και νομίζεις ότι ο θίασος είναι τεράστιος.

Θα προτιμούσα να μη μου θυμίζει τόσο πολύ το περσινό "Μαγικό Κλειδί". Ήθελα ο Βασιλιάς να είναι όπως στο βιβλίο χοντρούτσικος και γραφικότερος από τον ψιλόλιγνο γοητευτικότατο κατά τα άλλα πρωταγωνιστή. Επίσης οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (και είχαμε δει πριν πάμε) ήταν από τις πρόβες όπου οι ηθοποιοί φορούσαν τα ρούχα τους και όχι κοστούμια και πιστέψαμε ότι θα είναι μια πιο μοντέρνα προσέγγιση.

Να προσέχετε όσοι θέλετε να πάτε γιατί αρχίζει ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του, μη σας πω και νωρίτερα, οπότε πρέπει να είστε εκεί on time!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, Χριστίνα Κουλουμπή

Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση, Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι & επιλογή τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κοραλία Τσόγκα

Βοηθός Ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου
Υπεύθυνη Γραφείου Παραγωγής: Κατερίνα Μπανασάκη

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Λευτέρης Βασιλάκης, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Νάντια Μητρούδη, Γιάννης Νικολάου, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Μυρτώ Χρυσανθοπούλου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου.

Θέατρο Κιβωτός - Το Παραμύθι Χωρίς Ονομα
Εισητήριο 12 ευρώ (για όλους, μεγάλους μικρούς, και πληρώνουν ΟΛΟΙ ακόμα και τα δίχρονα)
Πειραιώς 115, Γκάζι
Τηλ.: 2103427426

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...