Ρουτίνα των παιδιών

Ρουτίνα των παιδιών

Όσο και αν εμάς η λέξη "ρουτίνα" μας εκνευρίζει, μας απελπίζει και μας φτάνει στα όρια των αντοχών μας άλλο τόσο σημαντική είναι για τα παιδιά και ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες.

Η ρουτίνα για τα παιδιά είναι η ασφάλεια τους, ξέρουν τι έχουν να περιμένουν και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Αυτό που ακούμε από την ημέρα που γινόμαστε μαμάδες είναι για την ρουτίνα του ύπνου στα παιδιά που μπορεί να μας σώσει από γκρίνιες και από κλάματα και βέβαια από σπασμένα δικά μας νεύρα.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζει το σχολείο, το πρωινό ξύπνημα και η ετοιμασία είναι κάτι επίσης αρκετά “επώδυνο”. Μπορεί να γίνουν η κακή αρχή για μια πολύ κακή συνέχεια ημέρας ειδικά όταν και εμείς οι ίδιες βιαζόμαστε να ετοιμαστούμε για να πάμε στην δουλειά μας. Άγχος και τρέξιμο για να προλάβουμε να ετοιμαστούμε στην ώρα μας, σαν φαίνονται γνώριμες εικόνες; Και φυσικά όταν ξεκινάς το πρωί με τσίτα τα νεύρα είναι δυνατόν το υπόλοιπο της ημέρας να πάει καλά; Φυσικά και όχι.

 
 

Όσο και αν δεν μας αρέσει εμάς, τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται σωτήρια. Συγκεκριμένες κινήσεις, συγκεκριμένα πράγματα πολύ καθορισμένα σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και μπορούμε να ελπίζουμε ότι το μοτίβο θα το αφομοιώσουν τα παιδιά μας και τα πρωινά ή ο ύπνος θα είναι μια διαδικασία πιο εύκολη για όλους.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε και παρασπονδίες αλλά ο γενικός κανόνας είναι να έχουμε ένα στάνταρ πρόγραμμα. Κοιμόμαστε συγκεκριμένη ώρα αφού πρώτα κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα π.χ έχουμε κάνει μπάνιο, έχουμε φάει, διαβάζουμε κάποιο βιβλίο και ούτω καθεξής ότι βολεύει και εξυπηρετεί το πρόγραμμα της οικογένειας. Αντίστοιχα και το πρωί ξυπνάμε συγκεκριμένη ώρα, πάμε τουαλέτα, τρώμε πρωινό, ντυνόμαστε με τα ρούχα που έχουμε διαλέξει από την προηγούμενη – μην το ξεχνάτε αυτό θα σας σώσει από πολλούς καυγάδες – και ετοιμαζόμαστε να φύγουμε. Όλα με συγκεκριμένη σειρά πάντα.

Οπότε βάλτε την ρουτίνα στην ζωή σας και δείτε την απλώς σαν ένα εργαλείο διαχείρισης χρόνου και διευκόλυνσής μας.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...