Ο Κουμπαράς

Ο Κουμπαράς

Πρόσφατα, επισκέφτηκα το πατρικό μου, και βρίσκοντας σε μια κούτα τον παιδικό μου κουμπαρά, εκτός από τις αναμνήσεις που μου ξύπνησε αυτός ο χακί, σιδερένιος και βαρύς κουμπαράς, με έβαλε σε σκέψεις. Πως μαθαίνεις σε ένα παιδί να κρατάει χρήματα;

Παιδί και αποταμίευση, είναι δύο έννοιες που δυστυχώς δύσκολα συμπίπτουν. Εκτός και αν διδαχτούν από νωρίς τη σημασία του να κρατάνε λίγα χρήματα στην άκρη. Όχι μόνο για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, όχι για τις δύσκολες μέρες, ούτε για την κάλυψη της οικονομικής ανασφάλειας. Έτσι κι αλλιώς, στην τρυφερή παιδική ηλικία, όταν οι γονείς τα παρέχουν όλα στα παιδιά, αδυνατούν να νιώσουν οικονομική ανασφάλεια.

Αλλά για την ευχαρίστηση, του να αγοράσουν την πολυπόθητη χριστουγεννιάτικη Barbie μόνα τους ή το κόκκινο ποδήλατο που βλέπουν καθημερινά στο γωνιακό μαγαζί. Το εισιτήριο για την εξωσχολική εκδρομή που με τόση λαχτάρα περιμένουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Για να μάθουν να μην τα περιμένουν όλα από την μαμά και το μπαμπά και για να νιώσουν, έστω λίγο, πόση χαρά και προσωπική ικανοποίηση μπορεί να σου δώσει η ανεξαρτητοποίηση από τους γονείς, το να έχεις κάτι δικό σου, μόνο δικό σου και να το έχεις αποκτήσει με καθημερινές προσπάθειες. Και μόλις νιώσουν αυτό το μοναδικό συναίσθημα για ένα παιδί, θα ακολουθήσει και η θέληση για αποταμίευση για τις πιο δύσκολες μέρες που μπορεί να έρθουν. Και η επιθυμία να διασφαλίσουν το μέλλον τους, όσο μεγαλώνουν. Θα καταφέρουν να μάθουν γενικά για την αξία των χρημάτων, για το καθημερινό τους χαρτζιλίκι, αλλά και για τις άσκοπες σπατάλες.

Παροιμίες που μπορείτε να τους διδάξετε για την αποταμίευση, ουκ ολίγες, μιας και από τα παλιά χρόνια, ήταν ένας θεμέλιος λίθος για αυτήν την χώρα. Οι ευεργέτες της χώρας, βασίστηκαν στην αποταμίευση, και έτσι μπόρεσαν να βοηθήσουν πολύ κόσμο.

  • Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι. 
  • Μάζευε κι ας είναι ρώγες. 
  • Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. 
  • Μάραθο τον μάραθο, γέμιζε η γριά τον κάλαθο. 
  • Σταλαγματιά, σταλαγματιά, γέμιζε η στάμνα η πλατιά. 
  • Όποιος βγάζει και δεν βάνει, γρήγορα στον πάτο φτάνει.

Πολύ σημαντικό σαφώς, είναι να μάθει να διακρίνει την οικονομία και την αποταμίευση, από την τσιγκουνιά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μάθει να στερείται βασικά αγαθά, υλικά ή κοινωνικά με σκοπό την αποταμίευση. Γιατί αυτά είναι γνωρίσματα που αν αποκτήσει από μικρό παιδί, σίγουρα θα το ακολουθούν σε όλη του την ζωή.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου, είναι μια καλή ευκαιρία, να ξεθάψετε τον δικό σας παιδικό κουμπαρά και να τον χαρίσετε στο παιδί σας, κάνοντας μαζί την πρώτη του προσπάθεια. Εάν δε, το κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστικό, κατασκευάζοντας μαζί με το παιδάκι σας έναν κουμπαρά από διάφορα υλικά, ακόμα καλύτερα! 

Εμείς ψάξαμε στο ίντερνετ, και βρήκαμε από διάφορα blogs, ιδέες για να κάνετε και εσείς δικές σας κατασκευές. Σχίστε σελίδες από κόμικς, από περιοδικά, από δικές τους ζωγραφιές, και διακοσμήστε ένα απλό δοχείο ή κουτί που δεν χρησιμοποιείτε. Είναι πραγματικά πανεύκολο! Το μόνο που χρειάζεται είναι το προσωπικό γούστο του κάθε παιδιού, και αρκετή φαντασία! Μπορείτε, να γράψετε επάνω το όνομα του, ένα σλόγκαν που να το παρακινεί να αποταμιεύει, την φωτογραφία ενός παιχνιδιού που θέλει να αποκτήσει, ή ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας! Βασικό στοιχείο: τοποθετήστε τον σε σημείο του σπιτιού, που να τον φτάνει αλλά και να τον βλέπει καθημερινά!

Κουμπαράς από γυάλινο βάζο
Κουμπαράς από γυάλινο βάζο [Περισσότερα]
Κουμπαράς από τσίγκινο δοχείο
Κουμπαράς από τσίγκινο δοχείο [Περισσότερα]
Κουμπαράς από χαρτόνι
Κουμπαράς από χαρτόνι [Περισσότερα]
Κουμπαράς από διάφορα δοχεία
Κουμπαράς από διάφορα δοχεία [Περισσότερα]

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...