Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης!

Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης!

Αν υπάρχει κάτι που έχει στιγματίσει τη ζωή μου όσο τίποτε άλλο, είναι ο θάνατος της μητέρα μου από καρκίνο. Σε μία εποχή που η λέξη καρκίνος ήταν κατά κάποιον τρόπο απαγορευμένη, όλοι έλεγαν: έχει την παλι-αρρώστια, λες και ζούσαμε την εποχή του Παπαδιαμάντη και μιλούσαν με δοξασίες και με έναν λόγο γεμάτο δεισιδαιμονίες. Ένα γεγονός που δεν ξεπέρασα ούτε ως παιδί ούτε ως ενήλικη, παρόλο που το έχω επεξεργαστεί άπειρες φορές μέσα μου. Ήταν η στιγμή που θύμωσα με τον θεό. Και από τότε υποσχέθηκα πως πρέπει να μιλώ για αυτό το θέμα, χωρίς περιστροφές.

Έχοντας την εμπειρία του καρκίνου στο σπίτι μου, γιατί απ' έξω είναι ωραίο να γράφεις μεγάλα λόγια όμως είναι τελείως διαφορετικό να το βιώνεις, και μιλώντας εδώ και χρόνια με παθούσες, αρχικά θα έλεγα πως προσπαθώντας να βρω τα αίτιά του έχω καταλάβει πως οι περισσότεροι λόγοι ήταν ψυχολογικοί: γυναίκες που τρέφονταν υγιεινά ή είχαν την άθληση στην καθημερινότητά τους ή δεν κάπνιζαν, τελικά νόσησαν. Όλες μα όλες όμως είχαν περάσει ένα βαρύ φορτίο ψυχολογικό, που τελικά εκδηλώθηκε. Επίσης τον ευνοούν η παχυσαρκία, η κατανάλωση τροφών με πλούσια ζωικά λίπη και τα οινοπνευματώδη ποτά. Σίγουρα, με βάση μελέτες είναι και γονιδιακό–κληρονομικό.

 
 

Όπως και να 'χει, ανεξαρτήτου λόγου και αιτίας, επιβάλλεται κάποιες στιγμές να θυμόμαστε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Ειδικά αν έχουμε και ένα ή περισσότερα παιδιά που για αυτά είμαστε ο κόσμος όλος. Η ζωή τους, η ασφάλειά τους, η ανάσα τους, η αγκαλιά τους. Όχι, ούτε μία στιγμή να μην σκεφτείς πως αυτό αποκλείεται να συμβεί σε μένα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, η ενημέρωση, η έγκυρη διάγνωση, η οποία στηρίζεται στην αυτοεξέταση, την κλινική εξέταση από τον γιατρό και τη μαστογραφία.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που κέρδισαν τη μάχη , επώνυμες και μη, που στηρίχτηκαν στην πρόληψη και στην άμεση θεραπεία: Ατζελίνα Τζολί, η οποία βέβαια έκανε προληπτικά τη μαστεκτομή, λόγου βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού, Kylie Minogue, Ολίβια Νιούτον Τζον, Σέριλ Κρόου κ.α.

Κάν' το για σένα, κάν' το για την οικογένεια σου, για ό,τι αγαπάς. Ό,τι μπορεί να αλλάξει, ειδικά αν είναι στο χέρι σου, κάν' το. Είναι θέμα ζωής.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...