Πόσο στη μόδα είναι το παιδί σας;

Πόσο στη μόδα είναι το παιδί σας;

Πριν αποκτήσω παιδί, όταν γεννούσε κάποια φίλη μου, πήγαινα να αγοράσω ένα δώρο, εντελώς άσχετη όμως με τα παιδικά ρούχα, απλά αναζητούσα ένα δώρο για νεογέννητα. Δε θα το αρνηθώ, η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, όταν ένα φορμάκι, που πάνω από πενήντα πόντους δεν ήταν,  κόστιζε πενήντα ευρώ, το δώρο όμως είναι δώρο. Τώρα που απέκτησα παιδί, κατάλαβα αρχικά το εξής: το παιδί, επειδή αναπτύσσεται με φρενήρεις ρυθμούς, χρειάζεται ρούχα σχεδόν ανά τρίμηνο, κυρίως την πρώτη περίοδο της ζωής του. Κάνω το κόλπο των παλιών, αγοράζω δηλαδή και λίγο πιο μεγάλα νούμερα, αναζητώ ρούχα που να είναι όμορφα, μοντέρνα, πάνω από όλα άνετα. Άνετα για το ίδιο το παιδί, που πια δεν κάθεται στιγμή και θέλει όλο να παίζει, να γυρίζει, να χοροπηδάει μέσα στην κούνια του και έξω από αυτή.

Πλέον επίσης παρατηρώ διεξοδικά και άλλα παιδάκια για να παίρνω ιδέες, όμως κάτι που μου προκαλεί εντύπωση είναι η τάση κάποιων μαμάδων να αγοράζουν πανάκριβα ρούχα για το παιδί τους. Ρούχα που θα τα φορέσει δυο μήνες και μετά δε θα του κάνουν. Ασφαλώς ελεγκτής στο πορτοφόλι κανενός δε θα μπω, όμως δε μιλώ μόνο για τη μητέρα που έχει την οικονομική άνεση να το κάνει αλλά και την μητέρα της μέσης τάξης, που προτιμά συνεχώς να στερείται πράγματα, να είναι ατημέλητη, να μην φροντίζει να καλύψει και κάποιες γυναικείες ανάγκες- δίνοντας βάση μόνο στη μητρότητα και όχι στο γεγονός πως είναι ταυτόχρονα και σύζυγος- για να φορά το μωρό ό,τι πιο ακριβό υπάρχει. Ένα μωρό που το μόνο που θέλει είναι προσοχή, παιχνίδι, αγάπη.

Στην Ελλάδα έχουμε μία παρωχημένη αντίληψη σχετικά με τα παιδιά, του τι θα πουν οι άλλοι, καθώς το παιδί θεωρούμε πως απεικονίζει τη δική μας οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην κοινωνία όπου ζούμε. Δεν είναι τυχαίο, πως πριν λίγες μέρες στο λεωφορείο άκουσα την εξής στιχομυθία από μητέρα που απευθυνόταν στο γιό της: «Βλέπεις τις πινακίδες των γιατρών στις πολυκατοικίες; Αν περάσεις ιατρική θα είναι και το δικό σου όνομα κάποια στιγμή σε πινακίδα, θα λένε όλοι ο γιος του τάδε είναι γιατρός!!!».

Το ζητούμενο είναι να ντύνουμε τα παιδιά μας όμορφα, να μην προσπαθούμε μέσω εκείνων να αποδείξουμε τίποτα για εμάς, εξάλλου, όσο ακριβά και αν είναι τα ρούχα ενός παιδιού, αυτό που θα αντικατοπτριστεί κάποια στιγμή δε θα είναι το ρούχο αλλά ο δικός μας χαρακτήρας και οι αρχές με τις οποίες το μεγαλώσαμε.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...