Παιδιά, δουλειές στο σπίτι και Μοντεσσόρι

Παιδιά, δουλειές στο σπίτι και Μοντεσσόρι

Διάβαζα τις προάλλες ένα βιβλίο της Μοντεσσόρι. Αυτό το βιβλίο έλεγε για τις δυνατότητες νηπίων και παιδιών και το τι μπορεί να κάνει το παιδάκι σε κάθε ηλικία. Εγω λοιπόν που θεωρούσα ότι είμαι ok σε αυτό το θέμα και αφήνω πολλές πρωτοβουλίες, είδα με έκπηξη και ενοχές ότι τα παιδιά μου θα μπορούσαν να κάνουν τα διπλάσια από όσα κάνουν.

Πολλά άρθρα έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα να κάνουν τα παιδιά τις δουλειές τους μόνα τους, να μην τα βοηθάμε εκτός αν χρειάζεται και γενικώς να τους δίνουμε τη δυνατότητα να αυτοσυντηρούνται και να προσφέρουν στο χώρο που ζουν.

 
 

Από τα πολλά που διάβασα λοιπόν σκέφτηκα να τα συγκεντρώσω σε έναν πίνακα. Ο πίνακας που έφτιαξα είναι αυτός και τον έκανα και pdf: Δουλειές σπιτιού και παιδιά

Μπορείτε να τον εκτυπώσετε και να τον βάλετε στο δωμάτιο των παιδιών σας για να ξέρουν ποιές είναι οι δουλειές που τους αρμόζουν για να κάνουν. Φυσικά θα μπορούσατε να το τροποποιήσετε λίγο ώστε να προσαρμόζεται στη δική σας μοναδική οικογένεια και να μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες ή να αφαιρέσετε κάποιες που δε θέλετε.

Όπως και να 'χει είναι πολύ ελπιδοφόρο τα παιδιά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν γιατί έτσι ανεξαρτητοποιούνται και τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...