Ο πιο καλός ο μαθητής!

Ο πιο καλός ο μαθητής!

Όταν ήμουν μαθήτρια ήμουν σχεδόν άριστη. Πάνω από 19 οι περισσότεροι έλεγχοι, συχνά απουσιολόγος, ενίοτε και πρόεδρος της τάξης, τότε έπαιζε και αυτό σπουδαίο ρόλο. Ήμουν όμως και ιδιαίτερα ζωηρή. Και τι δεν είχα κάνει. Κάθε φορά όμως που πήγαινα στον διευθυντή, επειδή ήμουν καλή μαθήτρια, τη γλύτωνα με μία απλά επίπληξη και πάντα, μα πάντα, σύμφωνα με τη λογική του, κάποιος με παρέσυρε, τη στιγμή, που την φασαρία την είχα ξεκινήσει εγώ. Πόσο άδικο! Άδικο, για τους κακούς υποτίθεται μαθητές, οι οποίοι με το παραμικρό είχαν την αποβολή στο τσεπάκι, κινδύνευαν από απουσίες και κρίνονταν όχι με βάση τον χαρακτήρα τους αλλά με κριτήριο τον βαθμό τους. Και όμως, υπάρχουν καλοί μαθητές που δεν έχουν σωστό χαρακτήρα και κακοί μαθητές σε απόδοση που είναι διαμάντια. Αν με είχαν τιμωρήσει έστω και μία φορά, θεωρώ πως θα είχα βάλει μυαλό. Όσο δεν ερχόταν η τιμωρία, τόσο πιο αχαλίνωτη γινόμουν. Ο κακός μαθητής ή ο μαθητής που κάνει φασαρία, δεν το κάνει γιατί έχει κακό χαρακτήρα.

 
 

Η φασαρία, η ένταση στην τάξη, η ανυπακοή αποτελούν δείγματα και εκφράσεις ενός ψυχισμού που κάτι τον απασχολεί και χρειάζεται βοήθεια. Τα παιδιά που είναι ανυπάκουα περνούν έναν Γολγοθά είτε οικογενειακό είτε προσωπικό, τα παιδιά που είναι κακοί μαθητές, μπορεί να είναι καλοί σε κάτι άλλο ή να μην έχουν ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον που να τα βοηθήσει να αποδώσουν σωστά.

Εν κατακλείδι, κάποια στιγμή πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τη νοοτροπία, καλός μαθητής και καλό παιδί, άρα όλα συγχωρούνται και το αντίθετο, καθώς αυτή η πρακτική αποτελεί αναμφισβήτητα μία μεγάλη διάκριση στην εκπαίδευση.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...