Ρατσισμός στο σχολείο

Ρατσισμός στο σχολείο

Ο ρατσισμός, δεν είναι μόνο φυλετικός, έχει λάβει πολλές εκφάνσεις και εκδηλώνεται με πολλές μορφές μέσα στις σχολικές αίθουσες, οι οποίες όμως, είτε το θέλουμε είτε όχι, αποτελούν και καθρέπτη της κοινωνίας μας. Εξάλλου, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες της βίας στο σχολείο, καθώς οι διακρίσεις είναι εμφανείς με βάση την εξωτερική εμφάνιση, το επίπεδο των σχολικών επιδόσεων, τα κιλά, την κοινωνική θέση, την σεξουαλική προτίμηση και οτιδήποτε άπτεται της διαφορετικότητας.

Αναζητώντας συχνά τις αιτίες του φαινόμενου, δε βλέπουμε αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας: ζούμε σε μία ανταγωνιστική κοινωνία και όλο αυτό το ατομικιστικό πνεύμα μεταφέρεται αυτούσιο στο σχολείο. Παράλληλα οι γενικεύσεις, οι αφορισμοί, οι προκαταλήψεις που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνουν τις αντίστοιχες ομαδοποιήσεις και αψιμαχίες στο σχολικό περιβάλλον.

 
 

Έτσι, τα απότοκα είναι εμφανή: επιθετικότητα, στερεότυπα και παρατσούκλια, αδιαφορία για την αξία του ανθρώπινου όντος, στείρος ανταγωνισμός, έλλειψη πλουραλισμού και ανεκτικότητας. Κάθε φορά λοιπόν που ως γονιός κάποιος θα εκφράσει μία άποψη πρέπει να σκεφτεί πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και νοοτροπία του παιδιού του.

Τέλος, σαφείς κανόνες καταπολέμησης του φαινομένου, χρειάζεται να τεθούν από το υπουργείο και να γίνει επιτέλους ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε εργασίες που να στηρίζονται στην αλληλοκατανόηση κυρίως όμως στο σεβασμό και στη συνεργασία να βρουν πρόσφορο έδαφος.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...