Ο δάσκαλος του παιδιού σου είσαι ΕΣΥ!

Ο δάσκαλος του παιδιού σου είσαι ΕΣΥ!

Συχνά κατηγορούμε δασκάλους, καθηγητές και σύστημα ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και πως δεν προσφέρουν μία ολοκληρωμένη, σφαιρική καλλιέργεια στα παιδιά. Όμως, δεν αντιλαμβανόμαστε πως οι πρώτοι δάσκαλοι του παιδιού είμαστε ουσιαστικά εμείς οι ίδιοι, εμείς που με τον κατάλληλο τρόπο θα έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά να γίνουν κατόπιν πιο εύκολα κοινωνοί της μόρφωσης και της παιδείας συνολικά.

Όταν λόγου χάρη ένα παιδί δεν έχει επισκεφτεί ποτέ αρχαιολογικό χώρο στη ζωή του μαζί με τους γονείς του, τότε είναι παράλογη η απαίτηση που έχουμε από το σχολείο να καλλιεργήσει άμεσα στα παιδιά αυτή τη συνήθεια ή τον τρόπο ζωής, καθώς οποιαδήποτε εκδρομή ή επίσκεψη και να οργανώσει το σχολείο, το παιδί θα τη κρίνει ως βαρετή και κουραστική. Έτσι, θα έχει μάθει. Σαν μία μητέρα που βλέπει συνέχεια τηλεόραση. Το παιδί θα εθιστεί σε αυτή την συνήθεια. Ίσως λοιπόν γίνει συνείδηση πως τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία χρειάζεται να τα εθίζουμε σε συμπεριφορές και τρόπους ζωής με στόχο τη γενική τους καλλιέργεια και μόρφωση.

 
 

Αν σκεφτούμε πως η πρώτη μορφή μάθησης είναι η μίμηση, αξίζει να μάθουμε στα παιδιά μας να μιμούνται πράγματα που θα τα βοηθήσουν στη μετέπειτα εξέλιξή τους. Θυμάμαι πως η μητέρα μου, για να με κάνει να αγαπήσω το διάβασμα έκανε δυο πράγματα: είχε βάλει αφενός μία μεγάλη βιβλιοθήκη στο δωμάτιό μου και διάβαζε τα περιοδικά της, βάζοντας τα μέσα σε βιβλίο και υποκρινόμενη πως διαβάζει βιβλίο, μου έλεγε: θέλεις να διαβάζουμε τώρα μαζί κάτι; Εγώ το δικό μου βιβλίο και εσύ το δικό σου;

Ναι η παιδεία η θεσμοθετημένη με τη μορφή της εκπαίδευσης έχει να γεφυρώσει ένα πολύ μεγάλο χάσμα, εκείνο που υπάρχει ανάμεσα στα παιδιά που έχουν εμπειρίες από την οικογένειά τους και σε εκείνα που δεν έχουν. Από εκεί και ύστερα είναι στο χέρι μας να γίνουμε εμείς οι καλύτεροι δάσκαλοι των παιδιών μας.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...