SOS: Καλοκαιρινοί κίνδυνοι για τα παιδιά

SOS: Καλοκαιρινοί κίνδυνοι για τα παιδιά

Μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να είναι η καταλληλότερη περίοδος για να χαλαρώσουν γονείς και παιδιά, μακριά από την βαβούρα και την κούραση της πόλης και του εξουθενωτικού ρυθμού της, που μας κάνει να τρέχουμε πανικόβλητοι, αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να επαναπαυόμαστε, ή πως τα παιδιά δεν διατρέχουν καθημερινούς κινδύνους στην θάλασσα ή στο βουνό.

Διαβάστε για τους πιο συχνούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσετε και πώς να τους αντιμετωπίσετε:

ΒΟΥΝΟ: Μπορεί οι παραλίες να αποτελούν τον πιο συχνό προορισμό μας το καλοκαίρι, και για αυτό οι περισσότεροι γονείς να είναι ήδη ενημερωμένοι για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ύπαιθρος είναι ένα από τα μέρη που μπορούμε να εφησυχαζόμαστε, αφού κι εκεί παραμονεύουν κίνδυνοι. Τα ερπετά (φίδια, σαύρες κτλ.) αλλά και τα ζώα της υπαίθρου (τσομπανόσκυλα, γαϊδούρια), είναι από τους νούμερα ένα εχθρούς των παιδιών που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή μαζί τους. Θα πρέπει προηγουμένως να τους έχουμε μιλήσει για τον σεβασμό στα ζώα, αλλά και ότι θα πρέπει να μην τα προκαλέσουν ή να τα απειλήσουν, οπότε σε περίπτωση που έρθει σε κοντινή επαφή με κάποιο από αυτά να μην πανικοβληθεί.

Συμβουλέψτε τα επίσης, να μην βάζουν στο στόμα, φυτά ή καρπούς από δέντρα που δεν γνωρίζουν, αφού υπάρχει η πιθανότητα κάποια από αυτά να είναι δηλητηριώδη.

ΘΑΛΑΣΣΑ: Ο νούμερο ένα κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί στην θάλασσα, είναι το ίδιο το νερό. Τα ορμητικά νερά, τα ρεύματα, αλλά ακόμη πιο επικίνδυνα τα παιχνίδια με τα κύματα. Για αρχή, φροντίστε να βρίσκεται συνεχώς στο οπτικό σας πεδίο, σιγουρευτείτε ότι φοράει κάποιο βοήθημα κολύμβησης, όπως η σαμπρέλα ή τα μπρατσάκια του, και εν συνεχεία, συμβουλέψτε το πώς εάν νιώσει πανικό κατά το κολύμπι, θα πρέπει να φωνάξει την λέξη "βοήθεια".

Ο αμέσως επόμενος κίνδυνος που κρύβει η παραλία, κρύβεται στην άμμο και όχι στην θάλασσα. Τα βακτήρια και οι μύκητες, με την υγρασία της άμμου, μεταφέρονται στο σώμα με απίστευτα μεγάλη ευκολία, και έπειτα θεραπεύονται με μεγάλη δυσκολία. Η καλύτερη θεραπεία όμως είναι η προφύλαξη. Φροντίστε να αλλάζετε συχνά μαγιό στο παιδάκι σας, να έχετε παραπάνω από μια πετσέτες μαζί, και μην το αφήνετε να κάθεται απευθείας επάνω στην άμμο.

Σπασμένα γυαλιά, τσούχτρες, σκουπίδια και άλλα σκουπίδια και μικροαντικείμενα, πεταμένα στην παραλία είναι επίσης πολύ πιθανόν να τραυματίσουν τα παιδιά. Φροντίστε στην θάλασσα να φορούν βατραχοπέδιλα, ή τα ειδικά για την θάλασσα λαστιχένια πεδιλάκια.

 
 

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣΗ: Μπάνιο αυστηρά πριν τις 11 και μετά τις 4 το απόγευμα, αφού είναι οι πιο ασφαλείς ώρες για την έκθεση στον ήλιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, πως δεν πρέπει να φροντίζουμε να πίνουν τα παιδιά αρκετό νερό, ή να κυκλοφορούν χωρίς καπέλο και αντηλιακό. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα επίσης βοηθάνε στο να κρατιέται το σωματάκι του δροσερό και μακριά από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε θερμοπληξία ή ηλίαση, μεταφέρετε το σε σκιερό και δροσερό μέρος και δώστε του άφθονα υγρά μέχρι να έρθετε σε επαφή με κάποιον γιατρό.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ: Κουνούπια, μέλισσες και τσούχτρες κάνουν πάρτι το καλοκαίρι, για αυτό πρέπει πάντοτε να είμαστε εφοδιασμένοι με αντισταμινικές αλοιφές. Στην βραδινή βόλτα, καλό είναι τα παιδιά να φοράνε ρουχαλάκια που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, καθώς και να υπάρχει αντικουνουπική ταμπλέτα κοντά στο παιδικό δωμάτιο.

Γενική συμβουλή, όταν ταξιδεύουμε με παιδιά και με αυτοκίνητο, φροντίζουμε να υπάρχει πάντα πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο. Και θυμηθείτε πως η ασφάλεια και η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για ξεκούραστες και ξένοιαστες διακοπες.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...