Κόκκινη κάρτα

Κόκκινη κάρτα

Μία μέρα, έψαχνα κάτι στο διαδίκτυο, αφού μπορεί να ακολουθώ πιστά και τυφλά τις εντολές του παιδίατρου, θέλω όμως να είμαι ενημερωμένη και να διαβάζω και άλλες απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα. Έτσι, τυχαία μπαίνω σε μία ιστοσελίδα για μαμάδες, έψαχνα πληροφορίες για στερεά τροφή και επίδραση στα μωρά που την ξεκινούν και διάβαζα διάφορα που έγραφαν μαμάδες.

Μία από αυτές έγραψε πως κάποιες φορές, επειδή έχει τρία παιδιά και μηδέν βοήθεια, παίρνει έτοιμη φρουτόκρεμα, όταν είναι έξω με τα παιδιά της. Τι το ήθελε, με μένος, λύσσα και φανατισμό στα όρια του ιερού πολέμου, οι υπόλοιπες "super" μαμάδες, την πέρασαν από γενεές δεκατέσσερις. Χωρίς φειδώ, μέτρο ή σεβασμό ξεστόμισαν πλήθος χαρακτηρισμών για τη γυναίκα, που προφανώς έψαχνε αλληλεγγύη, γιατί δεν θα προλαβαίνει ούτε ανάσα να πάρει και έλαβε χλευασμό και απαξίωση.

Δε θα το κρύψω, θύμωσα και θύμωσα πολύ. Η τελευταία τάση που είναι forum και sites για μαμάδες, δεν υφίσταται για να μπαίνω εγώ ή οποιαδήποτε άλλη μητέρα να προσβάλλω και να θίγω άλλες μαμάδες που θεωρώ, με βάση τη δική μου λογική, νοοτροπία, οικονομική κατάσταση, βοήθεια πως παίζουν καλά ή άσχημα το ρόλο τους. Ξαφνικά, οι μανάδες έγιναν ταλιμπάν και έχουν κηρύξει έναν ιερό πόλεμο για όσες δε θηλάζουν, γεννούν με καισαρική, δεν αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα στα παιδιά τους και ούτω καθεξής, σε σημείο που να μην υπάρχει κάτι πολύ σπουδαίο για το δημόσιο διάλογο μέσω διαδικτύου, ο αυτοέλεγχος. Ο αυτοέλεγχος είναι σπουδαία υπόθεση για το διαδίκτυο!

 

Παράλληλα, η κριτική όσο αυστηρή και να είναι δε στηρίζεται στον χλευασμό αλλά στην αντιπρόταση, αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε κάποιον του προτείνουμε λύσεις, δεν τον περιθωριοποιούμε, ακόμα και σε ομάδες διαδικτυακές. Τον τελευταίο καιρό η αλήθεια είναι πως αποχωρώ με ελαφριά πηδηματάκια από ομάδες που αφορούν μητέρες και παιδιά. Η διαπαιδαγώγηση δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς γέννησες, πως τρέφεις το παιδί σου αλλά είναι μία ατέρμονη διαδικασία, κρίνεται από πλήθος παραγόντων. Η κρίση μας ξαναέκανε μάνες, εκεί που αναζητούσαμε σαν τρελές την καριέρα και τη LV τσάντα αλλά επειδή οι ρόλοι περιορίστηκαν δε σημαίνει πως θα μιλάμε επιθετικά στον άλλον. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχουμε. Και στην τελική, μία μητέρα που δε σέβεται ή δεν ακούει τον πόνο μίας άλλης, μία μητέρα που επιτίθεται φραστικά με βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε κάποια άλλη, πραγματικά είναι μία μητέρα που πρέπει να της δώσουμε κόκκινη κάρτα. Κόκκινη κάρτα, όχι μόνο για το ρόλο της αρχικά ως άνθρωπο αλλά κόκκινη κάρτα, γιατί δεν κατανοεί πως η πόρωση, η επιθετικότητα, η επίδειξη, αποτελούν αρνητικά στοιχεία για την ηθική διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. Και όλα τα άλλα… είναι περιττά…

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...