Οι γρατζουνιές

Οι γρατζουνιές

Θα τα διηγούμαστε κάποια μέρα στα παιδιά μας και θα γελάμε. Ναι, ήρθε αυτή η μέρα που σου φαινόταν έτη φωτός μακριά τότε που δεν μπορούσες να φανταστείς την όψη που θα είχες στο μέλλον της επιστημονικής φαντασίας του 2014. Θα είσαι μελαχρινή; Όμορφη; Θα έχεις πολλές ρυτίδες; Θα μοιάζεις καθόλου με τον εαυτό σου όπως είναι σημερα; Θα λες αστεία; Θα έχεις τους ίδιους φίλους; Θα έχεις την ίδια όρεξη με τώρα; Θα φοράς ακόμα στενά τζην και κοντές φούστες; Χτύπησε το γόνατο της η κόρη μου στην παιδική χαρά και το θεώρησα τόσο υγιές που σχεδόν της είπα μπράβο και θυμήθηκα την ημέρα που "πήρα" να κατεβαίνω την μεγάλη κατηφόρα της γειτονιάς με το ροζ "μεγάλο" μου ποδήλατο που είχε, σχεδόν πρόσφατα, απαρνηθεί τις βοηθητικές.

Έτοιμη να πάρω φόρα και όπου με βγάλει, θυμάμαι σαν τώρα την φίλη μου να μην θέλει να την πάρω δικάβαλο στο ποδήλατο και να ξεβραστούμε παρέα στα χώματα εκεί που τελείωνε ο κατήφορος. "Μου έχεις εμπιστοσύνη;" Την ρώτησα - και το θυμάμαι σαν να είναι τώρα - και τελικά ή είχα ισχυρή πειθώ ή μου είχε όντως εμπιστοσύνη που φορτώθηκε στη σχάρα και πήραμε φόρα. Η ταχύτητα που αναπτύξαμε ήταν μεγάλη και σαν να μην έφτανε αυτό, αποφασίζω να στρίψω απότομα αριστερά στο στενό ως εντυπωσιακή έξοδο από την κατηφόρα που ήταν ανεξέλεγκτη. Το επόμενο που θυμάμαι είναι να έχω συρθεί ανελέητα στα χώματα με το πρόσωπο, μια καλή κυρία να με παίρνει στο μπάνιο της και να προσπαθεί να ελέγξει την αιμορραγία και την φίλη μου να τρέχει αλαφιασμένη στη γιαγιά μου και να ζητάει μια χαρτοπετσέτα..Ακολούθησε νοσοκομείο με τον μπαμπά, ράμματα κάτω από τα χείλια και ένα μεγαλειώδες πρήξιμο. Όταν άνοιξε την πόρτα η μαμά μου έβαλε το χέρι στο στόμα και άρχισε τα κλάματα. Πρέπει να ήμουν πολύ χάλια, δεν είχα πετύχει ακόμα καθρέφτη και ανίδεη όπως ήμουν γελούσα και της έλεγα γιατί κλαίει. Μετά βέβαια, έπινα μόνο από καλαμάκι και δεν έτρωγα τίποτα και κατάλαβα τι ακριβώς είχα πάθει. Για χρόνια μετά μου είχε μείνει συνήθειο να ακουμπάει η γλώσσα μου το κάτω μέρος από το επάνω χείλος μου για να ελέγξω αν η πληγή έχει κλείσει. Ακόμα και τώρα η αίσθηση δεν έχει αποκατασταθεί.

 
 

Ούτε η ιστορία έχει ξεχαστεί στη μνήμη μου. Γιατί πέρα από το χτύπημα που ήταν από αυτά που δεν ξεχνιούνται, ήταν και η όλη αλήτικη φάση της φουλ παιδικής απερισκεψίας, του "ο κόσμος είναι δικός μου", του δεν καταλαβαίνω τίποτα. Γιατί όντως δεν είχαμε ιδέα ούτε δεύτερες σκέψεις ως παιδιά και μέσα στον αυθορμητισμό, μέσα στο "σήμερα", διανύαμε τα χρόνια εκείνα του παιχνιδιού στην αλάνα μέχρι το βράδυ. Πόσα ακόμα χτυπήματα, ματωμένα γόνατα, σπασμένα χέρια, ραψίματα, μελανιές. Βλέπω στο γόνατα μου έχει μείνει αμυδρά ένα σημάδι από παιδικό παιχνίδι, τόσα χρόνια μετά και σκέφτομαι πόσο τσίλικια είναι ακόμα η Χ. Έχει ένα αλαβάστρινο δέρμα, πεντακάθαρο μόλις βγήκε από το κουτί και περιεργάζεται τις παρανυχίδες της, δοκιμάζει τις αντοχές της, πατάει στις μύτες των ποδιών, κλωτσάει δεκάδες φορές την μπάλα μέχρι να μελανιάσει, μαθαίνει το σώμα της, ακόμα γνωρίζονται. Και μια μικρή γρατζουνιά είναι η αρχή μιας ζωής γεμάτη παιχνίδι. Δεν γίνεται να υπάρχει παιχνίδι χωρίς να φαίνεται στο σώμα σου μετά από χρόνια. Και μετά από δεκαετίες θα τα λέει στα παιδιά της και θα γελάει. Και εκείνα θα ζητάνε ένα φιλάκι στο χέρι που χτύπησε, ένα χάδι στο μέτωπο που μελάνιασε και εκείνη θα αγκαλιάζει. Είναι και το άλλο που μας έλεγαν "δεν πειράζει, θα μεγαλώσεις", αλλά δεν το έλεγαν καλά. Μεγαλώνεις κάποια μέρα έτσι κι αλλιώς, χτυπήσεις δεν χτυπήσεις, μόνο που όταν γυρίσεις και κοιτάξεις πίσω, μια γρατζουνιά έχει να πει μια ολόκληρη ιστορία και μεγαλώνεις καλύτερα, όταν έχεις ιστορίες να πεις.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...