Τι μπορείς να αλλάξεις

Τι μπορείς να αλλάξεις

Ξυπνάς το πρωί και αρχίζεις να τρέχεις: να προλάβεις να ντυθείς, να πιεις έναν καφέ, να ξυπνήσουν όλοι στην ώρα τους, να φάνε πρωινό, να ντυθούν, να έχουν έτοιμο κολατσιό, να φύγουν έγκαιρα για δουλειά ή σχολείο, και μετά τρέχεις να προλάβεις για σένα. Να μην αφήσεις χάος πίσω σου, να προλάβεις να φτάσεις κι εσύ στη δουλειά αν δουλεύεις έξω ή να προλάβεις να ετοιμάσεις μεσημεριανό, να κάνεις το νοικοκυριό, να πλύνεις-απλώσεις-μαζέψεις διάφορα, μπορεί και να σιδερώσεις, και μετά τρέχεις πάλι να προλάβεις να πάρεις κάποιον από σχολείο, ή να πας στα μαγαζιά, κλπ, κλπ, κλπ… Και πάντα υπάρχει κάτι που δεν πρόλαβες, που θα μείνει για αύριο.

Την είδες την εικόνα έτσι;

Και τα χρόνια περνούν, συχνά με τις ίδιες ταχύτητες. Και οι παραστάσεις αλλάζουν, αλλάζεις κι εσύ στην πορεία, άλλες φορές το καταλαβαίνεις κι άλλες όχι.

Και ξαφνικά φτάνει ένα πρωί, που ξυπνάς και κοιτάζεις γύρω σου κι αναρωτιέσαι…

Πότε πέρασε ο καιρός; Τον γνώρισες τον εαυτό σου μέσα σ’ όλα αυτά; Κατάλαβες τι ήθελες, τι χρειαζόσουν; Ρίσκαρες ή φοβήθηκες; Αγάπησες πολύ; Γέλασες μέχρι δακρύων; Έκλαψες απ’ τα βάθη της ψυχής σου; Έμαθες κάτι; Άφησες πίσω σου τα βάρη ή τα κουβαλάς ακόμη; Οι ζωές μας είναι μικρές, ίσως μικρότερες απ’ ό,τι νομίζουμε. Προλαβαίνεις ν’ αλλάξεις ό,τι θέλεις!

Ζήσε τη ζωή σου σε μια ανάσα, σ’ αυτήν που έχεις τώρα. Κοίτα γύρω σου. Γέμισε τα μάτια σου με εικόνες, χρώματα, θυμήσου τις μυρωδιές, τα σχήματα, τις αισθήσεις. Μην αφήσεις το τώρα να φύγει και το μετανιώσεις, ζήσε το ήρεμα, χωρίς φόβο. Δέξου ό,τι μπορεί να σου δοθεί, χωρίς να περιμένεις να έρθει το παραπάνω, δώσε κι εσύ όσο μπορείς απ’ τον εαυτό σου.

Η ζωή είναι μικρή. Μπορεί να υπάρξει δεύτερη ευκαιρία, μπορεί και όχι. Μην αφήνεις τα σημαντικά να ξεφτίσουν, κράτα ψηλά τα ιδανικά σου. Αυτά που πιστεύεις, αυτούς που αγαπάς, αυτά που μετράνε για σένα, υπερασπίσου τα. Τώρα είναι η δική σου ευκαιρία. Ό,τι εκκρεμότητες έχεις, μην τις αφήνεις για αύριο. Τα αύριο δεν είναι απεριόριστα…

Η πιο σημαντική σχέση που θα έχεις ποτέ, είναι αυτή με τον εαυτό σου. Η ευτυχία δεν έρχεται απέξω για να σου καλύψει το μέσα σου κενό. Μην περιμένεις την επιβεβαίωση απ’ τους άλλους για να ευτυχήσεις, μπορεί και να μην έρθει. Αν δεν αγαπήσεις εσύ πρώτα τον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα…

Μη φοβηθείς να κάνεις θυσίες, αν πιστεύεις ότι αξίζει αυτό που θα κερδίσεις. Δούλεψε για το όνειρό σου, όποιο κι αν είναι. Αφιέρωσε το χρόνο και την προσοχή σου αμέριστα, αν πιστεύεις πως οι κόποι σου θα ανταμειφθούν. Αν στ’ αλήθεια αξίζει, δεν θα το μετανιώσεις.

Μην περιμένεις πως δεν θα πονέσεις. Θα πέσεις, θα σηκωθείς, μπορεί μόνος σου ή μπορεί να πιάσεις ένα απλωμένο χέρι. Η τελειότητα στους ανθρώπους δεν υπάρχει, μην την περιμένεις. Η κάθε πληγή θα είναι σημάδι ότι δεν φοβήθηκες, ότι τόλμησες, ότι έζησες. Αν δεν υπάρξουν και οι πληγές πώς θα εκτιμήσεις τη μεγάλη αγάπη, την τρελή χαρά, το ασυγκράτητο γέλιο; Θα πονέσεις αλλά θα συνεχίσεις.

Ξυπνάς το πρωί κι αρχίζεις να τρέχεις… περίμενε, κοίτα πρώτα στον καθρέφτη, στείλε ένα χαμόγελο κι ένα φιλί σ’ αυτό που βλέπεις. Όλα έχουν το χρόνο τους κι όλα θα γίνουν με τη σειρά τους. Εκείνη η στιγμή όμως, πριν αρχίσεις το τρέξιμο, είναι δική σου και μόνο δική σου. Απόλαυσέ την!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...