Προσέξτε τα λόγια που πονάνε

Προσέξτε τα λόγια που πονάνε

Ο τρόπος που εκφραζόμαστε πολλές φορές μπορεί να πληγώσει τα παιδιά, να κλονίσει την αυτοπεποίθηση και να επηρεάσει την εξέλιξη τους. Δεν σημαίνει ότι έχουμε κακή πρόθεση και δεν αγαπάμε τα παιδιά μας, αλλά σίγουρα δεν περάσαμε Σχολή Γονέων πρώτα.

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς και τις ετικέτες όπως "Ένας τεμπέλης θα καταλήξεις!" , "Είσαι κακότροπος και αντικοινωνικός" γιατί πολύ απλά το παιδί θα ακολουθήσει αυτή την συμπεριφορά (αφού είμαι έτσι γιατί να αλλάξω) και δεν θα προσπαθήσει να γίνει καλύτερο. Τότε είναι πιθανό το παιδί να υιοθετήσει ακριβώς τον χαρακτήρα αυτόν για τον οποία κατηγορείται και να καταλήξουμε στο φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Αντικαθιστώντας τα επικριτικά σχόλια

"Δεν μαζεύεις ποτέ το δωμάτιο σου." Αυτή η φράση εμπεριέχει επίκριση και καλό θα ήταν να την αντικαταστήσουμε με μια η οποία θα αποτυπώνει τα συναισθήματα μας όπως "Αισθάνομαι θυμωμένη όταν μπαίνω στο δωμάτιο σου και το βλέπω ακατάστατο". 

Αποφεύγουμε τις συγκρίσεις

"Δεν μελετάς όπως η αδερφή σου". Να έχετε πάντα στο μυαλό σας πώς οι συγκρίσεις είναι καταστροφικές για την σχέση μεταξύ αδελφών και έχει συνήθως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

 
 

Μακριά από απειλές!

Όταν οι γονείς είναι θυμωμένοι και πιεσμένοι από την καθημερινότητα συχνά εξαπολύουν απειλές στα παιδιά όπως "Δεν θα ξαναπαίξεις με τον φίλο σου". Σε αυτή την περίπτωση το παιδί αναπτύσσει συναισθήματα ενοχής γιατί θεωρεί πως έχει κάνει κάτι κακό και για αυτό οι γονείς είναι θυμωμένοι. Για αυτό χρειάζεται αυτοέλεγχος και ψυχραιμία.

Τα περιττά και υπερβολικά μη!

"Μην φοράς αυτή φόρμα, θα τη λερώσεις". Ας αφήσουμε τα παιδιά μας ελεύθερα να απολαύσουν το παιχνίδι, τη ζωγραφική, το ποδόσφαιρο τους.

Τα παιδιά μας είναι η χαρά μας και όσα και αν αντιμετωπίζουμε καθημερινά αυτά έχουν τον τρόπο να τα γλυκάνουν και να τα ομορφύνουν. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν, πως πάντα υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να πούμε κάτι και αυτός είναι με αγάπη.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...