Ένα μεγάλο Μπράβο!

Ένα μεγάλο Μπράβο!

Μπράβο αγάπη μου! Ένα μαγικό επιφώνημα με τόσο μεγάλη αξία και έντονη επίδραση στην ψυχή των παιδιών μας. Το Μπράβο δεν πρέπει να λέγεται μονάχα σε βραβεία και επαίνους γιατί ακόμα και στα μικρά καθημερινά πράγματα είναι εξίσου σημαντικό πχ «Μπράβο που μάζεψες το ποτήρι σου». Με τον τρόπο αυτό, χτίζεται σιγά σιγά η αυτοεκτίμηση των παιδιών μας, για να εξελιχθούν σε υγιείς, ικανές και δυναμικές προσωπικότητες αργότερα.

Ενισχύστε τα ταλέντα του - Εστιάστε στην προσπάθεια

Όλα τα παιδάκια έχουν ένα ταλέντο σε κάτι, σε μια δραστηριότητα ακόμα και σε μια γλώσσα. Επιβραβεύστε λοιπόν την επιτυχία του σε αυτό, και μην εστιάζετε ούτε εσείς αλλά ούτε και εκείνο σε αυτά στα οποία δεν τα καταφέρνει. Αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια η οποία δρα καταλυτικά στη δυναμική του παιδιού. Πχ "Δεν μπορώ να φτιάξω αυτό το πάζλ" Εσείς μπορείτε να του απαντήσετε "Δεν πειράζει αγάπη μου, σου αξίζει ένα Μπράβο που προσπάθησες". Δείξτε στο μικρό σας πόσο περήφανοι και τυχεροί είστε που είστε γονείς του και πως μια ή και περισσότερες αποτυχίες δεν σημαίνουν τίποτα. Μάθετε του πως οι αποτυχίες μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην επιτυχία.

Εσείς είστε το παράδειγμα του

Αν εσείς είστε απαισιόδοξοι και μιλάτε για τον εαυτό σας με λόγια επικριτικά τότε το παιδί λειτουργώντας ως απόλυτη μηχανή μίμησης είναι πιθανό να υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά. Αν κάνετε ένα λάθος εσείς ή ο/η σύζυγος σας εξηγήστε του πως τα λάθη είναι απόλυτα φυσιολογικό και σημασία έχει να προσπαθούμε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτεροι. Αν εσείς ως γονιός έχετε αυτοεκτίμηση και πιστεύετε στον εαυτό σας τότε και το παιδί σας θα έχει ένα σημαντικό και υγιές πρότυπο.

 
 

Προσέξτε τα λόγια μπροστά σε άλλους

Όσο και αν θέλετε να του κάνετε μια παρατήρηση ή να του δώσετε μια συμβουλή, προσέξτε να μην το κάνετε μπροστά στους άλλους. Το παιδί σας θα αισθανθεί άσχημα και άβολα και μπορεί αυτό σταδιακά να οδηγήσει στην αυτουποτίμηση. Δεν λέμε ποτέ μπροστά στους συμμαθητές, φίλους, δασκάλους "Τα πας χάλια στα μαθηματικά". Αυτή είναι μια έκφραση η οποία θα πρέπει να αντικατασταθεί από την "Αν νομίζεις πως τα μαθηματικά σε δυσκολεύουν να ξέρεις πως εγώ είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. Αν προσπαθήσεις λίγο παραπάνω, είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις". Αντίθετα για να χτίσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού θα πρέπει να εστιάζουμε και να επιβραβεύουμε τα ταλέντα του μπροστά στους άλλους "Ο Γιάννης είναι πολύ καλός στη Γλώσσα και εχθές έγραψε μια υπέροχη έκθεση".

Όχι στις συγκρίσεις

Μην συγκρίνετε τις αποτυχίες και τις αποτυχίες του με των άλλων παιδιών. Δείξτε του πως το αγαπάτε για αυτό ακριβώς που είναι και πως η προσπάθεια του για να τα καταφέρει θα γίνει μόνο για εκείνο και όχι για να μοιάσει στα άλλα παιδιά.

Μέτρο στις υπερβολές!

Αναγνωρίστε τη προσπάθεια και την εξέλιξη του μικρού σας χωρίς να υπερβάλλετε στους επαίνους γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να του δημιουργήσει μεγάλη πίεση και να οδηγήσει σε αντιδραστική συμπεριφορά ή εσωστρέφεια.

Συνεργαστείτε μαζί το παιδί, θέστε στόχους και ενθαρρύνετε κάθε του προσπάθεια. Αγαπήστε τα λάθη του και δείξτε του πως μαζί μπορείτε να γίνετε καλύτεροι. Άλλωστε η ουσία δεν είναι αν θα "πέσεις" αλλά πως θα σηκωθείς από μια αποτυχία!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...