Ένα συνηθισμένο μεσημέρι

Ένα συνηθισμένο μεσημέρι

Έχεις κάτσει στον καναπέ να ξεκουραστείς, χαζεύεις λίγο την τηλεόραση, έχεις σκεπαστεί μ’ ένα κουβερτάκι και χαλαρώνεις. Το μικρούλι σου κοιμάται στη μια άκρη του καναπέ. Έχει φωλιάσει στην άκρη των ποδιών σου και κοιμάται βαθιά. Εσύ είσαι στην άλλη άκρη. Και πάνω που έχουν αρχίσει να κλείνουν τα μάτια σου, ακούς αυτό το θόρυβο.

Διακριτικά στην αρχή, ακριβώς δίπλα σου μετά. Δεν ανοίγεις τα μάτια ακόμη, περιμένεις. "Μαμά, να κοιμηθώ δίπλα σου;" Το άλλο σου μικρούλι, το μεγαλύτερο. Που όσην ώρα ήσουν ξύπνια, έπαιζε. Κουνάς το κεφάλι καταφατικά, κι ακόμη έχεις κλειστά τα μάτια.

Καταλαβαίνεις το κουβερτάκι να ανασηκώνεται, κάνεις λίγο πιο πέρα. Έχει μεγαλώσει, δεν χωράει καλά πλέον. Εκεί όμως, στριμώχνεται στη γωνία, στην κοιλιά σου δίπλα, μαζεύεται κουβαράκι να βολευτεί. Σκεπάζεται αφού σε σκεπάσει ξανά. "Σ’ αγαπώ πολύ μαμά". Πιάνει το ένα σου χέρι και το τυλίγει γύρω του.

Κι εσύ είσαι εκεί, στριμωγμένη, και δεν κουνιέσαι χιλιοστό. Θες να θυμάσαι τη στιγμή. Ακούς την ανάσα του ενός στην άκρη των ποδιών σου, ρουφάς την μυρωδιά των μαλλιών του άλλου μπροστά σου. Δεν κουνάς τα πόδια σου για να μην τρομάξει ο ένας, δεν κουνάς τα χέρια για να μην ξεβολευτεί ο άλλος. Σου περνάει απ’ το μυαλό φευγαλέα η σκέψη ότι ήθελες να ξεκουραστείς. Δεν πειράζει… θα ξεκουραστείς το βράδυ.

Σκέφτεσαι πόσος καιρός πάει από όταν ήταν μέσα στην κοιλιά σου. Χρόνια. Μα είναι ακόμη το μωράκι σου… Που το νανούριζες για να κοιμηθεί… Που δεν ηρεμούσε αν δεν κρατούσε το χέρι σου, αν δεν το χάιδευε. Πότε μεγάλωσε; Πώς πέρασαν τα χρόνια σαν νεράκι;

 
 

Τα μαλλάκια του μοσχοβολούν. Δεν του μιλάς. Δεν θες να κουνηθεί καθόλου. Προσπαθείς να αποτυπώσεις τη μυρωδιά, τη ζεστασιά του. Σύντομα δεν θα θέλει να κοιμάται έτσι τα μεσημέρια. Ήδη στο λέει: "Μαμά, είμαι μεγάλος τώρα." Μα είναι ακόμη το μωράκι σου…

Το άλλο σου μικρούλι, το μικρότερο, αλλάζει πλευρό. Κρατάς την ανάσα σου. Δεν θες να φύγει η στιγμή. Νιώθεις ευτυχία που σε πνίγει. Σκέφτεσαι να σηκωθείς, να πιάσεις τη φωτογραφική, να τραβήξεις μια φωτογραφία για αργότερα, για τότε που η μνήμη δεν θα σε βοηθάει πια. Αλλά θα χαλάσεις τη στιγμή.

Έχει δίκιο, είναι μεγάλος… και θα μεγαλώσει κι άλλο… Σύντομα δεν θα θέλει ίσως πολλές αγκαλιές και φιλάκια… Σύντομα δεν θα είναι πια παιδάκι, θα λέγεται αγοράκι… Μα θα είναι πάντα το μωράκι σου.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...