Γονείς ή Φίλοι;

Γονείς ή Φίλοι;

Όλοι θέλουμε να έχουμε μια άριστη και ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μας. Να μοιραζόμαστε τις απόψεις, τα μυστικά μας, να μιλάμε για σεβασμό και όχι για φόβο. Πόσο μπορούμε όμως να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας; Οι ισορροπίες λεπτές. Όπως και σε κάθε διαπροσωπική σχέση έτσι και ακόμα περισσότερο στην υπέρτατης σημασίας σχέση γονιού- παιδιού. Πως ξέρουμε όμως ποια είναι τα όρια όπου ο ρόλος του γονιού αποδυναμώνεται και αντικαθίσταται από αυτόν του φίλου; Ένα είναι το σίγουρο πως τα παιδιά έχουν τους φίλους τους και αυτό που χρειάζονται δεν είναι γονείς - φίλους αλλά γονείς με φιλική διάθεση.

Δεν είμαστε έτοιμοι για γονείς:

Έρευνες αναφέρουν, πως στατιστικά, τα ζευγάρια τα οποία είναι συνήθως φιλαράκια με τα παιδιά τους, είναι αυτά τα οποία δεν ήταν ώριμα για να κάνουν οικογένεια και μη μπορώντας να είναι υπεύθυνοι γονείς, συνειδητά ή ασυνείδητα, υιοθετούν το συγκεκριμένο μοτίβο οικογένειας. Είναι ήδη οι ίδιοι ανασφαλείς οπότε είναι δύσκολο να παρέχουν στα παιδιά τους την ασφάλεια που θα έπρεπε.

Κανείς δεν είναι ποτέ 100% έτοιμος να γίνει γονιός. Οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται. Οι πράξεις μας αποκτούν σοβαρότερες και πολύπλοκες συνέπειες. Όλο αυτό όμως το άγχος και η ανασφάλεια του αν θα είμαστε σωστοί γονείς είναι από απόλυτα φυσιολογικά. Όταν όμως δεν υπάρχουν αυτά, δηλαδή η εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας τότε είναι που απωθούμε την πραγματικότητα όποτε δεν μπορούμε και να εξελιχθούμε. Πριν κάνουμε οικογένεια καλό θα ήταν να έχουμε αποκομίσει τις απαραίτητες εμπειρίες που θα μας οδηγήσουν στην αυτογνωσία. Ένας άνθρωπος που δεν έχει ολοκληρώσει κάποια στάδια στην ζωή του δεν μπορεί να προχωρήσει οπότε προσκολλάται σε μικρότερες ηλικίες όπως αυτή του γονιού - έφηβου.

Φυσικά το μυαλό μας πρέπει να ανοιχτό και να συμβαδίζουμε με τη γενιά των παιδιών μας για να μπορούμε να το καταλάβουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε ίδιοι.

Υπάρχουν κανόνες και στην επικοινωνία:

Με τα παιδιά θα πρέπει να υπάρχουν όρια στην επικοινωνία. Τι σημαίνει αυτό; Σε γενικότερα θέματα μπορεί να υπάρχει αλόγιστη ανταλλαγή απόψεων αλλά σε ότι αφορά σε προσωπικά θέματα των γονιών και αργότερα των εφήβων, υπάρχουν πράγματα τα οποία θέλουν προσοχή. Δεν είστε φιλαράκια. Φυσικά θα μιλάτε και για τα φλερτ και εκεί οι συμβουλές σας είναι καθοριστικές, καλό θα είναι όμως να βάζετε ένα stop σε λεπτομέρειες και από τις δυο πλευρές. Το παιδί θα πρέπει να καταλάβει πως μπορεί να σας εκμυστηρευτεί τα πάντα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος σας, να διαφυλάξετε τα μυστικά του και να το προστατεύσετε, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχουν τα όρια του σεβασμού. Τα παιδιά χρειάζονται στέρεες βάσεις για να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν υγιείς προσωπικότητες. Αν η απάντηση στα λάθη των παιδιών σας χαρακτηρίζεται από μια φιλική χαλαρότητα τότε τα παιδιά θα πάρουν το μήνυμα πως οι πράξεις τους σε κάθε επίπεδο της ζωής του δεν έχουν καμία συνέπεια.

Το να είσαι γονιός είναι τόσο όμορφο, τόσο σημαντικό, γιατί να θέλουμε να το αλλάξουμε; Ας μην ξεχνάμε την ουσία και την αλήθεια της σχέσης μας με τα παιδιά, ας μην κρυβόμαστε από τις ευθύνες πίσω από το γονείς - φίλοι και ας αγαπήσουμε την συνέχεια της ύπαρξης μας! Όλα μπορούν να γίνουν, και ας μην είμαστε τέλειοι, φθάνει να είμαστε εκεί και να μαθαίνουν εκείνα από εμάς και εμείς από εκείνα.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...