Η Μάνα μου

Η Μάνα μου

Η θεία Ειρήνη, που με φιλοξενούσε μου είχε φτιάξει μία φούστα πράσινη, πλισέ, στην απόχρωση εκείνου του πράσινου, που δεν μου άρεσε. Όμως την φόρεσα για να μην την κακοκαρδίσω, όπως έκανα και στις θείες που μου έδιναν γλυκό του κουταλιού και το έτρωγα, για να μην τις στεναχωρήσω. Εξάλλου, κάθε φορά τα μάτια της μάνας μου ήταν καρφωμένα πάνω μου σαν να μου έλεγε, μη στενοχωρήσεις τη θεία, είχε μία εμμονή με τους καλούς τρόπους.

Μόλις μπήκα στο δωμάτιο του νοσοκομείου, το πρώτο πράγμα που της είπα ήταν: μαμά, δε θα την ξαναφορέσω την φούστα και γέλασε. Εξάλλου την αισθητική από μικρή τη διδάχτηκα από εκείνη. Με κοιτούσε τόσο επίμονα, ένιωθε πως θα ήταν η τελευταία φορά, λες και ήθελε να με χορτάσει. Και δάκρυα έτρεχαν στα μάγουλά της και με αγκάλιασε όσο ποτέ ξανά. Μαμά, θα είμαι καλά, δε θα χαθώ, θα είμαι καλά αλλά ποτέ ξανά δε θα ξαναήμουν. Εξάλλου η απουσία της αποτελεί το βασικό κριτήριο που δε θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου.

 
 

Είκοσι οχτώ χρόνια μετά, την κουβαλώ παντού: στο αίμα μου, στο δέρμα μου, στην σκέψη μου, στο dna μου, στην ψυχή μου, συνειδητά δεν έχω ξεπεράσει την απουσία της και ούτε θέλω για να είμαι ειλικρινής. Πάντα μου έλειπε, από το να έρθει να πάρει τους βαθμούς στο σχολείο μέχρι και τώρα που γέννησα τη μικρή. Μου λείπουν οι βόλτες μας, οι συζητήσεις, η μυρωδιά της, συχνά, κλείνω τα μάτια και προσπαθώ να θυμηθώ πως μύριζε. Κάθε φορά που μία συμμαθήτριά μου, μου έλεγε "με έπρηξε η μάνα μου", ήθελα να της φωνάξω με όλη την καρδιά μου, πως είναι τυχερή που την έχει.

Δεν είναι μόνο επειδή ήταν μάνα μου, έχει όλο αυτό να κάνει και με αυτό που ήταν.

Ο σεβασμός απέναντι στη ζωή, η αγάπη για το ωραίο, η ευγένεια και η μεγαλοψυχία της ήταν αξιομνημόνευτα. Γιορτή της μητέρας σήμερα, συχνά εμείς οι άνθρωποι ξεχνάμε τα αυτονόητα. Ξεχνάμε εκείνη την αγκαλιά, εκείνη την αγάπη που είναι άδολη. Ξεχνάμε τη μάνα μας γιατί τη θεωρούμε δεδομένη. Πάντα πιστεύω πια πως ότι είναι να πούμε ότι είναι να κάνουμε ας το κάνουμε τη στιγμή που πρέπει. Να προλάβουμε να πούμε όλα τα σ’ αγαπώ μας, να δώσουμε όλα εκείνα τα φιλιά μας, να νιώσουμε όλα εκείνα που έχουμε ανάγκη να δώσουμε.

Η μάνα δεν είναι ιερή επειδή μας γέννησε, είναι ιερή γιατί διαμόρφωσε την ψυχή μας. Μας έμαθε την αγάπη. Μας έμαθε τη ζωή!

Και ναι, τελικά εκείνη την πράσινη φούστα δεν την ξαναφόρεσα ποτέ.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...