Κόβοντας την πάνα

Κόβοντας την πάνα

Μια από τις πονεμένες ιστορίες όλων των οικογενειών που έχουν μικρά παιδιά, το κόψιμο της πάνας.

Κάπου στους 20 μήνες αρκετά παιδάκια δείχνουν τα πρώτα σημάδια ότι έρχεται η ώρα τους για να κόψουν την πάνα. Άλλα πιο νωρίς άλλα πιο αργά. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως τα αγοράκια αργούν λίγο περισσότερο.

Εμείς τις πρώτες απόπειρες τις κάναμε όταν ήμασταν 28 μηνών και θεωρούσα ότι είχαμε αργήσει κιόλας.

Καλοκαίρι λοιπόν, διακοπές ήμασταν και ήμασταν χαλαροί, χαλιά δεν είχαμε να λερώνουμε, ήταν ευκαιρία να ξεκινήσουμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν να "ποτίζουμε" πρώτα τα λουλουδάκια. Για μέρες τα ποτίζαμε και δεν είχαμε και ατυχήματα. Βέβαια ο μικρός δεν έλεγε ότι ήθελε να κάνει τσίσα και κατά διαστήματα τον ρωτούσα αν ήθελε και έτσι κάπως κάναμε τα τσισάκια μας.

Ο καιρός περνούσε και ο μικρός με τίποτα δεν έλεγε να καθαρίσει. Κάποιες μέρες ήταν και πολύ αρνητικός να πάμε στην τουαλέτα. Τι τον άφηνα χωρίς βρακάκι, τι τον άφηνα βρεγμένο αρνιόταν πεισματικά να μου πει όταν ήθελε να πάμε στην τουαλέτα. Το τι ρούχο και σεντόνι έχω αλλάξει όλο το διάστημα που προσπαθούσαμε να την κόψουμε δεν λέγεται. Είχα απελπιστεί.

 
 

Πήγαμε και πήραμε και άλλο γιο γιο που το διάλεξε ο ίδιος μήπως και δεήσει αλλά μπα. Πήραμε καθισματάκι για την τουαλέτα πάλι τίποτα. Ακόμα δυο άχρηστες αγορές γιατί δεν θέλησε να καθίσει σχεδόν καθόλου ούτε στο γιο γιο ούτε στο καθισματάκι. Και άκουγα από άλλες μητέρες ότι η όλη διαδικασία είχε κρατήσει από 3 μέχρι 10 μέρες και απελπιζόμουν. Εμάς η όλη διαδικασία κράτησε σχεδόν 5 μήνες!!! Μην απορείτε.

Και ξαφνικά από μόνος του κάπου εκεί στα τρίτα γενέθλια μας, άρχισε να λέει ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα. Με το που ξεκίνησε να λέει ότι θέλει να πάει τουαλέτα έκανα ακόμα ένα βήμα. Ένα βράδυ του πρότεινα να μην βάλουμε πάνα και το δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά. Και ώ του θαύματος δεν είχαμε ατύχημα. Όπως έλεγε και ο ίδιος "είμαι μεγάλος τώρα μαμά και δεν θέλω πάνα".

Μέχρι στιγμής τα μόνα ατυχήματα που είχαμε ήταν όταν ήταν άρρωστος και πάλι μια ή δύο φορές.

Ο μικρός μου όπως φαίνεται ήταν έτοιμος για να κόψει την πάνα στα 3 του και μέσα σε 5 μέρες κόψαμε και την βραδινή. Τσάμπα χτυπιόμουν εγώ τόσο καιρό. Πολύ απλά δεν είχε έρθει η ώρα του.

Όπως φαίνεται η φύση ξέρει καλύτερα. Όταν έρθει η ώρα για να κάνει κάτι το παιδί θα το κάνει όσο και αν εμείς προσπαθούμε λίγο να σπρώξουμε ή να ζορίσουμε καταστάσεις.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...