Τι να κάνω η εργαζόμενη μητέρα;

Τι να κάνω η εργαζόμενη μητέρα;

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ πάντα ονειρευόμουν πως όταν κάνω παιδιά δεν θα δουλεύω και θα είμαι συνέχεια μαζί τους. Έτσι μου έλεγαν και οι super ενθουσιώδεις φίλες μου, (μαμάδες τώρα) αλλά ως γνωστόν η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη. Ίσως γιατί μεγαλώσαμε με ένα από τα χιλιάδες στερεότυπα που θέλει η "σωστή μητέρα" να είναι απ’οίκω και να ζει και να τρέφεται ψυχικά μόνο μέσα από τον ρόλο της μητέρας. Η αλήθεια όμως είναι πως η καλή μαμά είναι η ευτυχισμένη μαμά και όταν η μαμά είναι ευτυχισμένη είναι και τα παιδιά.

Κακά τα ψέματα οι συνθήκες σήμερα απαιτούν να εργάζονται και οι δυο με αποτέλεσμα ο χρόνος με τα παιδιά ολοένα και να "κουτσουρεύεται". Αυτό όμως είναι κάτι που δεν θα πρέπει να ενεργοποιεί μέσα σου την διαδικασία των ενοχών αν φυσικά ο χρόνος που αφιερώνεις στο παιδί σου είναι ουσιαστικός. Πότε όμως η δουλειά της μαμάς γίνεται πρόβλημα στη σχέση μαμάς-παιδιού;

 
 
 
  • Όταν η μαμά λόγω κούρασης και πίεσης από την δουλειά ξεσπάει στο παιδί. Οι καθημερινές απαιτήσεις μιας εργαζόμενης μητέρας, πολλές και δύσκολες και θα έλεγα πως είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να υπάρχει εκνευρισμός. Αυτή ακριβώς την έλλειψη ψυχραιμίας είναι που θα πρέπει να δουλέψεις σκεπτόμενη πως το μικρό σου δεν φταίει σε τίποτα αφού το μόνο που θέλει είναι χρόνο, επικοινωνία και κυρίως αγάπη. Προσπάθησε λοιπόν με περισσότερη οργάνωση και ίσως αναλαμβάνοντας λιγότερο πράγματα (δυστυχώς δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα) όταν είσαι σπίτι να αντιστρέψεις την κούραση σε ενέργεια αγάπης και χαλάρωσης προς το παιδί σου. Μια αγκαλιά, ένα γλυκό φιλί, ένα μανούλα σίγουρα θα διαγράψει μονομιάς όλες τους προβληματισμούς και τις υποχρεώσεις.

  • Η μαμά "πρέπει" - η μαμά αφεντικό. Σίγουρα ένα παιδί πρέπει να μεγαλώνει με κανόνες και με πρόγραμμα αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο χρόνος σου μαζί του θα είναι ένα σχολείο εκτός σχολείου. Τι και αν ο χρόνος που σας απομένει πρέπει να αφιερωθεί στο διάβασμα, κάνε τον όσο γίνεται πιο διασκεδαστικός. Παίξτε με τις λέξεις και τις εκφράσεις και δείξε του πόσο πολύτιμη είναι κάθε στιγμή μαζί του. Μην πέφτεις στην παγίδα του "αν είμαι αυστηρή είμαι και σωστή μαμά" ή πως αφού λείπω πολύ πρέπει να αναπληρώσω το κενό με εντολές και διαταγές. Κάντε ευχάριστα και χαρούμενα πράγματα μαζί και επέλεξε μια ημέρα από το σαββατοκύριακο που θα είναι η μέρα σας για να κάνετε ότι θέλετε πχ Ημέρα pizzas, ημέρα σινεμά – θεάτρου. Αυτό θα είναι κάτι που λατρέψει το μικρό σου. Και για να μην μακρηγορώ άλλο και σας κουράζω, η αγάπη δεν έχει πού και πώς έχει μόνο το μαζί και αυτό ακριβώς χρειάζονται τα παιδιά μας.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...