Τα παιδιά των άλλων

Τα παιδιά των άλλων

Φαντάζομαι πως ίσως να σας έχει τύχει τη στιγμή που παίρνετε τους βαθμούς του παιδιού σας, να πεταχτεί μία γνωστή και να σας ρωτήσει πόσο έχει βγάλει το δικό σας παιδί και γεμάτη κομπορρημοσύνη να παινευτεί για τους βαθμούς του δικού της παιδιού. Επίσης, φαντάζομαι εξίσου πως ίσως έχετε ακούσει το γνωστό: η κόρη μου ή ο γιος μου είναι άριστος μαθητής, καλό παιδί, θα περάσει σίγουρα στο Πανεπιστήμιο ή το εξίσου θεϊκό: μην κάνεις παρέα με αυτόν, δεν σου ταιριάζει.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο οι μανάδες σχολιάζουν τα παιδιά των άλλων. Μου είναι τόσο αφόρητο όλο αυτό, που κάθε φορά που αναγκάζομαι να συναντήσω μία γνωστή για δουλειά, που ανήκει σε αυτή την συνομοταξία μανάδων, με πιάνει ταραχή από πριν. Δεν έχει πει ποτέ καλό λόγο για τα παιδιά των γνωστών μας, τα παιδιά της είναι τα καλύτερα, ενώ ό,τι και αν κάνουν τα άλλα παιδάκια είναι σαφώς κατώτερα από τα δικά της.

Πριν γεννήσω, αγαπούσα τα παιδιά και ποτέ δεν έλεγα κακό εναντίον τους. Εξάλλου, τα παιδιά είναι ο απόλυτος εκφραστής και καθρέπτης των γονιών τους, αν έπρεπε ή χρειαζόταν να κατακρίνει κανείς κάποιον, αυτός θα ήταν σίγουρα οι γονείς του. Όμως, από τη στιγμή που γέννησα νιώθω πως αγαπώ ακόμα περισσότερο τα παιδιά όλου του κόσμου. Τα παρατηρώ, τους χαμογελώ στο δρόμο, παιδιά γνωστών μου τα εμψυχώνω εκεί που χρειάζεται, τα κοιτάζω, για να δω μήπως κάνω κάποιος λάθος στο δικό μου παιδί ή θα έπρεπε να κάνω κάτι που δεν κάνω.

 
 

Είναι τεράστια αμαρτία να ασχολούμαστε με τα παιδάκια των άλλων. Τα παιδιά είναι ψυχούλες, που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ανάλογα με τα θέλω τους, τις ανάγκες τους, την οικογένεια που ζουν, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που βιώνουν, τη συναισθηματική ή μη πληρότητα.

Ναι, είναι μεγάλη αμαρτία και κακό, και είμαι υποστηρικτής της άποψης πως μεγάλη μπουκιά φάε αλλά μεγάλη κουβέντα μην πεις. Κάθε φορά που ακούω κακιούλα για παιδί άλλου, ειλικρινά χαμογελώ υποχθόνια. Θυμάμαι τη μαμά ενός συμμαθητή μου, που δεν έλεγε καλά λόγια για κανένα παιδί. Όλα δε τα έβλεπε υποδεέστερα του παιδιού της. Και το ένα από τα παιδιά της έμπλεξε τόσο άσχημα, που μετά κυκλοφορούσε με κάτω το κεφάλι. Σαν να την τιμώρησε η θεία δίκη. Αν θέλουμε καλύτερα παιδιά, παιδιά που να μην περιστρέφονται γύρω από το εγώ τους, τότε έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε αρχικά από τον δικό μας εγωισμό και τη δική μας αλαζονική συμπεριφορά.

Γιατί … το έγραψα πιο πάνω… τα παιδιά είναι ο καθρέπτης μας!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...