Οι δυο μας από δω και πέρα

Οι δυο μας από δω και πέρα

Πραγματικά θαυμάζω τις μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους. Γνωρίζω όλο και περισσότερες τα τελευταία χρόνια. Μερικές πήρανε διαζύγιο, άλλες πάλι αποφασίσανε να το μεγαλώσουν μόνες τους, άλλες τις εγκατέλειψαν. Φυσικά σε λιγότερες περιπτώσεις, υπάρχουν και άντρες που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους.

Θαυμάζω τις μαμάδες γιατί θεωρώ ότι να μεγαλώνεις μόνος σου ένα, δυο, τρία παιδιά είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Όταν μια σχέση δεν έχει γερά θεμέλια, ένα παιδί δεν μπορεί να φτιάξει την κατάσταση. Θέλει απόλυτη συνεργασία το ζευγάρι, είτε συναισθηματικά είτε πρακτικά. Δε ξέρω αν θα είμαι για πάντα με τον άντρα μου, μακάρι να είμαι, αλλά ξέρω ότι για πάντα θα είναι καλός πατέρας. Θα είναι εκεί δίπλα στο παιδί του ότι και αν συμβεί.

 
 
 

Βλέπω γύρω μου φίλες που μεγαλώνουνε τα παιδιά τους μόνες τους. Κάποιες τα έχουνε καταφέρει πολύ καλά και έχουν και τη συμπαράσταση του πρώην συντρόφου τους. Τα παιδιά σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνονται ευτυχισμένα, σαν να μην άλλαξε τίποτα. Κάποιες άλλες δεν έχουν καλή συνεργασία με τους πρώην τους, είτε γιατί δεν τους βοηθάνε καθόλου οικονομικά και συναισθηματικά είτε γιατί οι ίδιες δεν δέχονται αυτή την κατάσταση του χωρισμού, εκεί τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη συμπεριφορά.

Δεν είμαι χωρισμένη αλλά είμαι παιδί χωρισμένων γονιών. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο να δεχτείς ότι η μαμά και ο μπαμπάς δε θα μένουνε πια μαζί. Για μένα ήτανε πολύ δύσκολο στην αρχή. Επειδή ο ένας από τους δύο δεν ήθελε αυτή την κατάσταση του χωρισμού, και πληγωνόταν πολύ. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις και νομίζουν ότι μπορούν να τις φτιάξουν. Αν ο γονιός αφήσει το παιδί να επέμβει ή το βάζει ανάμεσα στη σχέση του, τότε εκεί είναι που κάνει και το μεγαλύτερο λάθος.

 
 

Υπάρχουν πολλές μονογονεϊκές οικογένειες στις μέρες μας. Πολλές γυναίκες τα καταφέρανε και με βοήθεια αλλά και μόνες τους. Ας είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι ακόμα και αν μείναμε μόνοι μας λόγο θανάτου του συντρόφου μας, ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε δίπλα μας το μεγαλύτερο δώρο, τα παιδιά μας! Ας τα μεγαλώσουμε όσο πιο ευτυχισμένα γίνεται.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...