Ενοχές!

Ενοχές!

Το καλοκαίρι που μας πέρασε βρέθηκα σε μία παρέα στην οποία ήταν και ένας ψυχίατρος που εργάζεται στο εξωτερικό. Εκεί, δόθηκε η ευκαιρία να μου αναλύσει το χάσμα που χωρίζει μία ελληνική οικογένεια από μία βόρεια, λόγου χάρη Σουηδική ή Φιλανδική, καθώς στην Ελλάδα οι γονείς διακρίνονται για την υπερ- προστατευτικότητά τους, ενώ στις βόρειες χώρες για τον απόλυτο φιλελευθερισμό τους. Έτσι λόγου χάρη ένας ενήλικας στην Σουηδία 18 χρονών θα παντρευτεί, χωρίς οι γονείς του να τον κατακρίνουν για το μικρό της ηλικίας του, θα χωρίσει γύρω στα εικοσιπέντε θα ξαναπαντρευτεί και με λίγα λόγια τα παιδιά ζουν κάτω από ένα καθεστώς φιλελευθερισμού, άκριτο και άκρατο ταυτόχρονα. Εν αντιθέσει στην Ελλάδα, το παιδί ακόμα και στα σαράντα θα παραμένει παιδί και όλος ο ιστός της οικογένειας θα υφαίνεται γύρω του ακόμα και αν κάνει δική του οικογένεια. Οι Έλληνες γονείς, συχνά δημιουργούν ενοχικές συμπεριφορές στα παιδιά τους, ακόμα και από μικρή ηλικία. Δε θα κάνεις αυτό το χατίρι στη μανούλα που σε αγαπάει τόσο και είναι κουρασμένη; Και τα χρόνια περνούν και βλέπουμε τριαντάρες να ζούνε με τις μαμάδες τους και να αποκτούν συνήθειες εξηντάχρονης, παιδιά άβουλα που χωρίς τη συμβολή του μπαμπά δεν πάνε ένα βήμα παρακάτω, παιδιά ενοχικά από γονείς ενοχικούς.

 
 

Δε θα ξεχάσω που σε έναν γάμο που είχα πάει, μία κοπέλα που καθόταν στο τραπέζι μας, σαν τα κρύα τα νερά, τηλεφωνούσε ανά δέκα λεπτά στη μητέρα της, που ζούσε μόνη της, γιατί της είχε περάσει την ιδέα: αν πεθάνω μόνη μου και δε με πάρει χαμπάρι κανείς; Και εννοείται δεν ήταν single τυχαία. Η μανούλα είχε βάλει το χεράκι της.

Και οι δυο πλευρές αγγίζουν επικίνδυνα τα άκρα. Όχι, τα παιδιά μας δεν πρέπει να είναι άκρως φιλελεύθερα, μέσα σε ένα τέτοιο καθεστώς δε μπορούν να μυηθούν σε αρχές και αξίες, πολύ σημαντικές για την μετέπειτα ζωή τους. Όμως και η ελληνική οικογένεια με τη διαρκή πίεση, τον έλεγχο και την κριτική στη ζωή των παιδιών της, δημιουργεί παιδιά που δε μπορούν να απαλλαχτούν από το οικογενειακό βάρος, παιδιά ενοχικά, που αδυνατούν να ζήσουν τη ζωή τους. Χρησιμοποιούν την ενοχή ως εργαλείο συναισθηματικό για να χειραγωγήσουν τα παιδιά τους εκεί που οι ίδιοι θέλουν. "Τόσα έκανα για σένα…Θα πεθάνω και νυφούλα δε θα σε δω…" Και αυτό είναι αρκετά λυπηρό…

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...